WOR artikel 28

WOR artikel 28

Wat is Artikel 28 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR)?

Artikel 28 van de WOR legt vast dat de ondernemingsraad (OR) een wettelijke taak heeft om de belangen van de werknemers te beschermen, specifiek gericht op arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden.

Artikel 28:

  1. De ondernemingsraad bevordert zoveel als in zijn vermogen ligt de naleving van de voor de onderneming geldende voorschriften op het gebied van de arbeidsvoorwaarden, alsmede van de voorschriften op het gebied van de arbeidsomstandigheden en arbeids- en rusttijden van de in de onderneming werkzame personen.

  2. De ondernemingsraad bevordert voorts naar vermogen het werkoverleg, alsmede het overdragen van bevoegdheden in de onderneming, zodat de in de onderneming werkzame personen zoveel mogelijk worden betrokken bij de regeling van de arbeid in het onderdeel van de onderneming waarin zij werkzaam zijn.

  3. De ondernemingsraad waakt in het algemeen tegen discriminatie in de onderneming en bevordert in het bijzonder de gelijke behandeling van mannen en vrouwen alsmede de inschakeling van gehandicapten en minderheden in de onderneming.

  4. De ondernemingsraad bevordert naar vermogen de zorg van de onderneming voor het milieu, waaronder begrepen het treffen of wijzigen van beleidsmatige, organisatorische en administratieve voorzieningen in verband met het milieu.

      Je vindt de volledige wet hier: WOR

      In het kort zegt artikel 28:

      • De OR heeft de taak om de naleving van voorschriften die werknemers beschermen te bevorderen.

      • Denk aan regels uit de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), maar ook bredere voorschriften gericht op gelijke behandeling, tegengaan van discriminatie, sociale veiligheid, en sinds enkele jaren ook psychosociale arbeidsbelasting (waaronder ongewenst gedrag).

      • De OR moet actief bijdragen aan een veilige en gezonde werkomgeving.

      Kortweg: de OR moet signaleren, adviseren én waar nodig actie ondernemen als de arbeidsomstandigheden of de werkcultuur verbetering behoeven.

      Relevantie voor de gedragscode

      Omdat een gedragscode over bijvoorbeeld omgangsvormen en sociale veiligheid gaat, valt die onder psychosociale arbeidsbelasting. En daarover zegt Artikel 28: de OR moet toezien op de naleving van regels die dit beschermen.

      De OR heeft dus niet alleen instemmingsrecht (volgens Artikel 27 WOR) bij het invoeren van een gedragscode, maar op basis van Artikel 28 ook de taak om actief te bevorderen dat zulke maatregelen er komen.

      Een gedragscode opstellen

      Wist je dat wij bij MZ Services ondernemingsraden en organisaties actief begeleiden bij het opstellen van een goede gedragscode?

      Of het nu gaat om advies, procesbegeleiding of het toetsen van bestaande regelingen: wij helpen jullie graag. Neem contact met ons op voor meer informatie!

      Contact opnemen