Leer een goede definitie van werkdruk te maken

04 november 2017

Door: Walter Gouw

Jeugdzorg moet aan de slag om de werkdruk in de zorg te verminderen en het werkplezier te vergroten. Dat is de conclusie van het in juni gesloten cao-akkoord Jeugdzorg 2017-2019. Een prachtig OR-onderwerp, want het raakt de belangrijkste taken: zorgen voor het welzijn en welbevinden van medewerkers Helaas ook een lastig definieerbaar begrip. Wij helpen je daarom een definitie over werkdruk te vormen.

Een uitermate subjectief onderwerp

Klassiek vertaald komt werkdruk hierop neer: een medewerker geeft aan dat hij het te druk heeft, waarop de werkgever zegt dat hij nog maar wat harder moet werken. Ga daar maar eens met elkaar over in discussie. Waar je ziekteverzuim simpelweg kunt registeren, is werkdruk uitermate subjectief en daardoor moeilijk te meten. Het heeft te maken met veel factoren, waarvan sommige ook buiten het werk liggen.

In vier punten een definitie over werkdruk

Om welles-nietes-discussies te voorkomen, is het belangrijk het begrip werkdruk te definiëren. Je moet een kapstok maken om het begrip aan op te hangen. Mijns inziens kun je werkdruk ophangen aan vier begrippen. Zo ontstaat er geen verwarring.

  1. Het regelvermogen van de organisatie
    In hoeverre stelt een organisatie jou in staat jouw werk goed te doen. De basisvoorwaarden moeten er zijn. Een vertegenwoordiger kan niet zonder auto en een schrijver niet zonder goed functionerende laptop.
  2. Werklast
    Dit gaat om de hoeveelheid werk. In het geval van Jeugdzorg gaat het dan bijvoorbeeld om het aantal cliënten dat men heeft, de zogenaamde caseload.
  3. Het regelvermogen van het individu
    Dit gaat over hoe jij als persoon in elkaar steekt. Vind jij autonomie fijn of word je liever aan het handje genomen? Daarnaast moeten we ook kijken of de organisatie jou in staat stelt om jouw individuele regelvermogen te laten zien en benutten. Als je iets zelf wilt regelen, maar je hebt eerst vijftien parafen voor toestemming nodig, dan wordt het lastig.
  4. Belastbaarheid
    Ook dit is een moeilijk meetbaar en erg persoonsgebonden begrip dat te maken heeft met de fysieke en mentale belasting die iemand aankan. Een werknemer met een slaapprobleem, zal wellicht minder kunnen hebben dan een gezonde slaper. Een medewerker in een vechtscheiding zal tijdelijk misschien minder weerbaar zijn dan zijn collega’s.
×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.