Houd werknemers langer in je organisatie met duurzame employabiliteit

20 december 2022

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt hebben werkgevers niet de middelen om werknemers eerder met pensioen te laten gaan. “Verleg dus de focus”, vindt pensioenexpert Theo Gommer. “Creëer als OR een fijne en prettige werkomgeving waar medewerkers graag blijven werken totdat hun pensioenleeftijd bereikt is. Dit bereik je met duurzame employabiliteit.”  

Toekomstperspectief

Vervroegd pensioen vraagt om offers. Voor medewerkers betekent dat minder AOW, voor jullie organisatie resulteert dat in boetes en een hoofdpijndossier. “Veel duurzamer is het om op tijd met medewerkers te kijken naar hun toekomstperspectief. En of dat over 5 of 10 jaar nog in hun huidige functie, afdeling of organisatie past”, aldus Theo. Er zijn meerdere manieren die bijdragen aan duurzame employabiliteit in jullie organisatie. 

Demotie

“Demotie, omlaag schalen in een functie in plaats van omhoog, vinden medewerkers vaak een vies woord. Echter is het een uitstekende manier om het geluk in het werk terug te vinden.” Zo is het niet gek als een leraar na veertig jaar uitgekeken is op lesgeven aan puberende middelbare scholieren. Met een nieuwe functie als onderwijsassistent, loopbaanbegeleider of medewerker bij de mediatheek behoudt hij het contact met kinderen, maar ervaart hij niet meer de stress en hoge werkdruk van het leraarschap. Een win-winsituatie. 

Parttime werken

Een dagje minder werken geeft de rust waar de medewerker soms zo aan toe is. Echter wordt vaak gedacht dat de medewerker zijn functie niet in 32 of 24 uur kan vervullen. “Daar ben ik het niet mee eens. Alles is mogelijk, als werkgever en werknemer allebei flexibel zijn en open staan voor oplossingen.” Hevel bijvoorbeeld bepaalde werkzaamheden over naar andere medewerkers. Of digitaliseer sommige taken.

Omscholing

Automatisering maakt een opmars in elke organisatie. Dat betekent dat sommige banen niet tot de pensioendatum blijven bestaan. “Wanneer machines ook in jullie bedrijf het werk overnemen, hoeven jullie medewerkers niet meteen de deur te wijzen. Denk in plaats daarvan na over een creatieve oplossing, zoals een functie voor het onderhouden van machines. School huidige medewerkers daarvoor om. Deze kans biedt hen een nieuwe uitdaging en creëert loyaliteit aan jullie organisatie.” 

Outsourcing

Soms hebben werknemers moeite om mee te gaan met veranderingen binnen jullie organisatie. En niet de wil of energie om zich te laten omscholen. “Outsourcing kan dan een oplossing zijn. Jullie organisatie helpt de medewerker dan aan een nieuwe baan bij een bedrijf dat wél helemaal past. Zo ontstaat er nieuw perspectief en nemen jullie netjes afscheid van elkaar.” Ons zusterbedrijf ABGL doet dit bijvoorbeeld via het mobiliteitsdienstverband.

Rol van de OR

“Als OR is het belangrijk om een visie te creëren over duurzame employabiliteit. Dat betekent dat jullie over wederzijdse verwachtingen in gesprek moeten gaan met de achterban en de bestuurder. Ook moeten jullie een goed beeld krijgen van de toekomst van jullie organisatie. Als jullie een totaalbeeld hebben, leg je proactief een advies neer. De huidige ontwikkelingen ten aanzien van het pensioenakkoord zijn hier het ideale moment voor.” Hoe je dat doet?

Zo creëer je als OR een eigen visie op employability

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.