Word en blijf een aantrekkelijke werkgever: focus op duurzame inzetbaarheid

04 juni 2018

Door: Wieteke Krol

Boeien en binden. Je hebt deze termen vast al eens voorbij horen komen. Nu de economie aantrekt is het steeds moeilijker om goed personeel te vinden en ontstaat er meer werkdruk bij het bestaande personeel. Tel daarbij op dat werknemers langer door moeten werken en het feest is compleet. Niet gek dat duurzame inzetbaarheid voor veel bedrijven hoog op de agenda staat. Wij leggen je graag uit wat dit containerbegrip inhoudt.

De vijf pijlers van duurzame inzetbaarheid

1. Betrokkenheid

Verantwoordelijkheid creëert betrokkenheid. Geef iedere werknemer verantwoordelijkheid op zijn eigen niveau en stimuleer zelfregie. Op het moment dat de medewerker op vakantie gaat, zadelt hij zijn collega’s niet op met bergen werk en laat hij cliënten weten dat hij er even niet is.

2. Organiseren

Dit onderwerp hangt samen voor met het vorige punt. Om verantwoordelijkheid te kunnen nemen, heb je vrijheid nodig om jouw werk te kunnen organiseren. Ga maar eens na: in hoeverre is jouw personeel zelf in staat het eigen werk te organiseren en regelen? Geef jij hen de kans om die verantwoordelijkheid te nemen?

3. Gezondheid

Medewerkers die gezond zijn, werken langer en met plezier door. Dat is altijd maatwerk, want wat de één een betere gezondheid oplevert, is voor de ander vanzelfsprekend. Iemand die niet rookt heeft immers geen plan nodig om te stoppen met roken. Ga dus met medewerkers in gesprek en kijk wat zij nodig hebben.

4. Ontwikkeling

Doorgroeimogelijkheden zijn een belangrijke voorwaarde om bij een werkgever te blijven. Dit kan van alles zijn, zelfs een snuffelstage buiten de deur. Wees niet bang dit te faciliteren voor medewerkers. Het kan betekenen dat een kracht weggaat, maar het levert ook tevredenheid op tijdens het werk en versterkt het bedrijfsimago.

5. APK

Zoals je jouw auto af en toe een APK-keuring moet geven, hebben ook medewerkers zo nu en dan wat extra aandacht nodig. Situaties veranderen nou eenmaal. Controleer daarom periodiek of afspraken en regels nog op orde zijn, bijvoorbeeld tijdens het functioneringsgesprek.  

Geen idee waar je moet beginnen? MZ Services helpt jou graag om duurzame inzetbaarheid meer aandacht te geven.
×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.