Begeleiding bij organisatieontwikkeling gemeente Gorinchem

Waar de nieuwe OR van de gemeente Gorinchem in het voorjaar van 2017 begon met geijkte trainingen werd het door een reorganisatie al snel tijd voor zwaardere kost. Trainer en adviseur Didi Verhagen begeleidde hen naar volle tevredenheid. Voorzitter Theo Sprong: “Met 9 OR-leden en 1 ambtelijk secretaris maakte Didi ons elftal compleet. Ze voelde echt als een lid van het team.”

De juiste voorzetten

De OR wist dat er een reorganisatie op stapel stond, maar niet wanneer. Een nieuwe burgemeester en het vertrek van de gemeentesecretaris brachten het project in een stroomversnelling. “Didi kende ons en de organisatie al. We besloten haar ook de begeleiding over dit vraagstuk toe te vertrouwen. Soms stond ze in het veld en stuurde ze bij, maar vaak liet ze ons het spel spelen en sloeg ze het gade vanaf de dug-out. Het was de perfecte balans tussen vrijheid en sturing.”

Wij waardeerden het dat Didi het hele traject wilde meemaken, zonder te sturend te zijn. Soms gaf ze een kleine voorzet, maar nooit nam ze het over. Ze liet ons het spel spelen.
OR-voorzitter Theo Sprong

Waardevolle input

De ondernemingsraad vond het belangrijk om goed te peilen hoe de achterban erover dacht. En dan niet via een enquête die niemand leest, maar via drukbezochte inloopbijeenkomsten die ze gezamenlijk met Didi bedachten. De verkregen input leverde het team complimenten van de bestuurder en wethouder op. “Wij hadden sommige zaken zelfs beter in de smiezen dan P&O. De bestuurder zei zelfs een paar keer: de OR heeft weer gelijk.”

Didi is open, toegankelijk en denkt goed mee. We voelden direct een klik.
OR-voorzitter Theo Sprong

Aandachtspuntennotitie

The big bang, zoals Theo hem noemt, vond plaats op 27 mei 2019. “De poppetjes zijn geplaatst en veel leidinggevenden kregen een andere rol. Met de hulp van Didi formuleerden we 40 aandachtspunten voor de korte en zeker ook lange termijn.”

“Zij zette als laatste man de koers uit, nu is het aan ons om erop toe te zien dat deze ook daadwerkelijk vorm krijgt en wordt nageleefd. Maar gelukkig kijkt ze nog altijd vanaf de zijlijn mee. We pakken de normale draad weer op, maar zien toe op naleving van de gemaakte afspraken.”

Weet jouw OR waar het advies over de reorganisatie aan moet voldoen? Wij leggen je graag de basis uit.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.