OR-trainer Wieteke Krol de “ideale combinatie van inhoud en coaching”

De OR van de gemeente Wageningen zocht een nieuwe OR-trainer en in een speeddatesessie met vijf kandidaten sprong Wieteke Krol van MZ Services er uit.
Rianne Buurman, secretaris van de OR: “We hadden een mensenmens nodig en met Wieteke hadden we direct een klik. Haar vooruitstrevende visie spreekt ons aan.”

OR-trainer legt de vinger op de zere plek

stadhuis gemeente WageningenDe OR-leden van gemeente Wageningen kampten al een tijdje met de vraag: hoe komen we op één lijn en hoe zorgen we ervoor dat iedereen in de OR zich goed voelt bij besluiten? Rianne: “De snelheid en efficiëntie zat er bij ons wel in, maar we diepten vraagstukken niet altijd voldoende uit. Soms dachten leden achteraf: deze beslissing voelt toch niet helemaal oké.”

Wieteke’s OR-training was inhoudelijk, maar ging ook over persoonlijke ontwikkeling en de groepsdynamiek. Rianne: “Wieteke legde de vinger op de zere plek en is daarmee de coachende OR-trainer die wij nodig hebben. Wat ik knap vind, is dat zij tijdens een programma improviserend coacht. Ze draait geen presentatie af. Wieteke legt de boel af en toe stil omdat ze iets ziet gebeuren, houdt vervolgens een spiegel voor en spreekt mensen aan op hun rol, houding of gedrag.”

Wieteke is hands-on. Gewoon aan de slag, geen mitsen en maren, maar snel de diepte in.

Nieuwe trainingsvormen in OR-training

Voor Rianne vloog de tweedaagse training voorbij, mede door de interessante trainingsvormen van Wieteke. “Haar oefeningen sloten aan bij onze hulpvraag. We gingen naar het strand om daar aan de slag te gaan met onze groepsdynamiek. We hebben geen moment stilgezeten.” Wat de hele OR opviel, was dat alle oefeningen helemaal nieuw waren. “En als je weet dat sommige OR-leden al meer dan twaalf jaar OR-trainingen volgen, zegt dat wel wat!”

Soms denk je tijdens een OR-training: gaan we dit nu wéér doen? Tijdens die van Wieteke niet.

Wieteke stimuleert samenwerken met de bestuurder

Wieteke wordt nu regelmatig aangehaakt. Rianne: “We kunnen bij haar terecht voor advies of vragen over allerlei zaken, van wettelijke veranderingen tot praktische vaardigheden. Onze telefoontjes gaan meestal over strategische vragen over hoe om te gaan met de bestuurder. Wieteke heeft daar bruikbare ideeën over.”

MZ Services legt de nadruk op het gezamenlijk belang. “Je hebt al snel de neiging om als OR recht tegenover de bestuurder te gaan staan. De meeste OR-trainers leren ook hoe je zo goed mogelijk je argumenten overbrengt en ‘in de aanval gaat’, maar de aanpak van Wieteke is anders. Dat was voor ons een openbaring en deze manier van werken is zoveel leuker en positiever.”

OR-trainer helpt bij impasse met bestuurder

De OR-leden van de gemeente Wageningen kwamen na de OR-training tot het inzicht dat ze door de bestuurder meer betrokken wilden worden. Rianne: “De bestuurder had daar wat moeite mee en wij bespraken het met Wieteke.” Zij stelde voor een presentatie te geven aan het MT. “Terwijl Wieteke haar presentatie gaf en vragen stelde, hield ze nauwlettend in de gaten hoe iedereen reageerde. Als externe maakte Wieteke wél duidelijk aan het MT waarom de OR meer betrokken moest worden.”

Benieuwd naar alle succesverhalen van MZ Services?

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.