De OR van DSV maakt zich hard voor gezond werken

28 mei 2019

Vitale werknemers zijn alerter, meer betrokken en tevredener. De OR van DSV besloot daarom meer aandacht te besteden aan het thema gezondheid. OR-voorzitter Jeroen Hendrix: “Wat begon als ludiek idee is inmiddels uitgegroeid tot een structurele verandering in onze manier van werken. Gezond werken zit ‘m in kleine dingen. Wij motiveren collega’s om betere keuzes te maken.”

gezond werken DSVGezondheidsmaand

Gezondheid is voor zowel de OR als de bestuurder van DSV altijd al een belangrijk onderwerp van gesprek geweest. “Twee jaar geleden organiseerden we met onze divisie een gezondheidsmaand. Elke week behandelden we een of twee thema’s. We organiseerden bijvoorbeeld lunchwandelingen en op alle afdelingen plaatsen we fruitmanden.”

Ook al je een kantoorbaan hebt, kun je gezonde keuzes maken en genoeg bewegen.

Bewustwording

De gezondheidsmaand werd goed opgepakt. Het broodje kroket werd vaker vervangen door een salade en medewerkers gingen aan de slag met bewegingsoefeningen achter het bureau. “Toch vinden wij het nog niet genoeg. Je merkt dat de inzet na verloop van tijd wat verwatert. Daarom besloten we in samenspraak met de bestuurder voor een rigoureuze en structurele oplossing te gaan.”

We geven medewerkers praktische tips over voeding en bewegen.

Doorpakken

DSV verzorgt voortaan permanent twee keer per week een verse voorraad met fruit en snoepgroente. “Dat is een groot succes, want die kisten zijn steevast leeg.” Ook staan er een aantal workshops gepland om medewerkers bewuster te maken van hoe ze dan gezond kunnen werken en leven. De eerste – Sitting is killing – is net geweest. “Hierin werden collega’s bewust gemaakt van de schadelijke effecten van een dag zitten. Dat was voor velen wel even schrikken.”

De komende maanden staan er meerdere workshops op de planning over voeding en bewegen.

Aan de slag

Als de bewustwording er is, is het tijd om collega’s te helpen gezond te werken. Het programma Green Habit helpt de medewerkers in 12 weken op weg. “Op dit moment draaien we een pilot met 30 medewerkers. Zij krijgen onder meer kleine uitdagingen en inspirerende quotes toegestuurd. Hierbij is de onderlinge communicatie belangrijk. Je krijgt een eigen buddy en het is mogelijk om foto’s met andere collega’s te delen in de app.”

Ook ik paste mijn leefstijl aan. Voortaan ga ik vier keer per week na het avondeten een stuk wandelen.

Ultieme droom

“Als OR zijn we super enthousiast over alle investeringen rondom gezond werken. Ook de bestuurder ziet de meerwaarde. Onze medewerkers zijn blij en DSV laat zien te willen investeren in goed werkgeverschap. De volgende stap is om dit plan op te pakken voor alle divisies. En de ultieme droom is om er echt centraal beleid op te vormen en bijvoorbeeld een vitaliteitsmanager aan te stellen.”

Besteed net als de OR van DSV aandacht aan gezond werken. MZ Services helpt je om het gesprek met de bestuurder aan te gaan.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.