Zo geef je jouw collega's meer inzicht in hun pensioen

24 februari 2020

Door: Jan van Harten van &Gommer Pensions Group

Pensioen – een langetermijnonderwerp en daardoor voor veel mensen een abstract thema. Ten onrechte, want er zijn wel degelijk middelen om grip te houden op jouw pensioen. Neem als OR een proactieve rol en gebruik onderstaande tips om je collega’s inzicht te geven in hun pensioen. 

Pak als OR een proactieve rol en informeer je collega’s over hun pensioen.Stel jezelf iedere 3 jaar deze vragen

Inzicht in hoeveel pensioen je opbouwt is belangrijk. Of jij ook daadwerkelijk voldoende pensioen opbouwt, hangt sterk af van jouw wensen en individuele situatie. Je kunt dus niet in algemene zin stellen dat de pensioenregeling van jouw organisatie wel of niet voldoende pensioen oplevert. Iedereen moet hier individueel mee aan de slag. 

Geef jouw collega’s de tip om – zeker iedere 3 jaar – deze 3 vragen aan zichzelf te stellen: 

  1.     Hoeveel pensioen krijg ik?
  2.     Wanneer krijg ik het?
  3.     Is het voor mij voldoende? 

Het antwoord op die vragen, en zeker bij beschikbare premieregelingen, is niet altijd eenvoudig. Toch zijn er genoeg plekken waarop je deze informatie kunt vinden. 

Hier vind je de informatie

We hebben het vaak over pensioenregelingen, wat impliceert dat een groep mensen hetzelfde pensioen opbouwt. Maar afhankelijk van jouw situatie krijg je een ander pensioen dan jouw collega. Al hebben jullie dezelfde regeling. Daarom is het belangrijk dat je bijtijds informatie over jouw pensioen erbij pakt. 

Uniform pensioenoverzicht

Ieder jaar ontvang je als werknemer een uniform pensioenoverzicht. Daarop staat in een vast format hoeveel pensioen je opbouwt en op welke gegevens die opbouw is gebaseerd. Dat overzicht geeft nog niet voldoende antwoord op de vragen. Maar is wel een goede basis. 

Pensioenportal van de pensioenuitvoerder

De afgelopen jaren zijn de pensioenportalen van pensioenuitvoerders aanzienlijk verbeterd. In de portalen is informatie te vinden over jullie pensioenregeling en over de individuele pensioenopbouw. Vaak bevatten die portalen ook pensioenplanners. Daarmee kunnen allerlei berekeningen worden gemaakt.

Iedere pensioenuitvoerder is vanaf dit jaar verplicht een overzicht te tonen, waarbij ze laten zien hoeveel het totale pensioen is voor een werknemer in verschillende scenario’s.

Hoeveel pensioen je precies krijgt en hoeveel het nog waard is als je met pensioen gaat, is onzeker. Dat hangt onder andere af van de inflatie en of het in de toekomst beter of slechter gaat met de economie. Op basis van duizenden scenario’s worden berekeningen gemaakt van het pensioen. En uit die berekeningen komt een verwacht resultaat. Maar het kan ook tegenzitten en dan ontvang je minder. 

Of het zit mee en je ontvangt meer pensioen. Daarmee zie je niet alleen hoeveel pensioen je straks krijgt, je ziet ook hoe onzeker het pensioen is. Vanaf 1 januari 2020 is het voor alle pensioenuitvoerders verplicht om op deze manier pensioen te berekenen, de uniforme rekenmethodiek (URM) te gebruiken. 

Mijnpensioenoverzicht.nl

Een hele belangrijke bron van informatie is de website Mijnpensioenoverzicht.nl. Deze website is een initiatief van de overheid en hier vind je een overzicht van al jouw pensioenen, inclusief de AOW. Wanneer je bent ingelogd krijg je eerst een overzicht van al hun pensioenuitvoerders. Vervolgens kun je doorklikken naar jouw pensioenoverzicht.

Onder ‘mijn pensioen nu’ zie je hoeveel pensioen er op dit moment is opgebouwd. Dus als de pensioenregeling nu stopt en er wordt niet meer betaald, dan is dat het bedrag dat je later krijgt. Onder ‘mijn pensioen straks’ zie je hoeveel het pensioen het gaat worden wanneer je doorgaat met pensioen opbouwen in de huidige regeling. Daar zie je op welk bedrag het totaal gaat uitkomen. Vervolgens toont mijn pensioenoverzicht ook een vooruitblik, waarin de resultaten van de uniforme rekenmethodiek zijn opgenomen.

Inzicht krijgen en plannen

Deze informatiebronnen geven je goed inzicht in je pensioen. Maar dat is vaak maar één kant van het verhaal. ‘Hoeveel krijg ik’ en ‘wanneer’ zijn weliswaar beantwoord, maar ‘is het voldoende’ nog niet. Het antwoord op deze vraag hangt natuurlijk sterk af van de verwachte uitgaven en kosten die je vanaf de pensioendatum nog hebt. Zo zal iemand die zijn volledige hypotheek dan inmiddels heeft afgelost een andere behoefte hebben dan iemand in een huurhuis. Kortom: maatwerk en financiële planning!

Pak je rol als OR

Voor de OR is het onderwerp pensioen belangrijk. Jullie hebben er per slot van rekening instemming op. Maar je kunt meer dan instemmen met de pensioenregeling. Geef je collega’s de tips door en breng het onder de aandacht. Zo help je je collega’s en werk je samen met hr aan een betere werkomgeving voor iedereen in jouw organisatie. 

Meer weten over pensioenen? Op 12 maart 2020 geeft &Gommer Pensions Group samen met MZ Services een gratis workshop!

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit blog, stuur Jan gerust een mail op janvanharten@gommerpensions.nl

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.