Ineens heb je het, je wordt OR-lid bij V&D

24 februari 2016

De V&D-trein was helaas niet te stoppen. Maarten Pieké denkt dat het advies van de ondernemingsraad te laat werd gehoord. Wees vroegtijdig betrokken. Lees het blog

Ineens heb je het, je wordt OR-lid bij V&D

V&D is niet meer, er komt geen doorstart en de meeste medewerkers zitten inmiddels in de WW. Het plan dat vorig jaar gepresenteerd werd om de warenhuisketen er weer bovenop te helpen door middel van reorganisatie en huurverlaging kwam te laat.

Als een conducteur die het in goede banen wilde leiden

Nog geen jaar geleden lagen de directie en ondernemingsraad met elkaar overhoop over vijftig medewerkers van het servicecentrum die ontslagen werden. Er was geen advies gevraagd aan de ondernemingsraad en er was geen sociaal plan. Dat schoot bij de OR-leden in het verkeerde keelgat. Ook was het een signaal hoe dringend V&D op zoek was naar kostenverlaging en met welke sneltreinvaart ze schijnbaar bereid waren dit te doen. Een trein die, niet zoals je zou verwachten vertraging had, maar die alsmaar sneller op het eindstation af leek te denderen. Zo stel ik me voor dat een OR-lid bij V&D het afgelopen jaar naar alle ontwikkelingen keek, als naar een niet te stoppen trein. De tussenstations vlogen voorbij. Mensen die op het perron stonden te wachten, mochten niet instappen. En de OR als conducteur die probeert de passagiers tot kalmte te manen. De functie van conducteur is sowieso al minder aantrekkelijk geworden de laatste tijd, maar op deze V&D trein wilde je helemaal geen dienst hebben.

sneltr

Wees als OR vroegtijdig betrokken

V&D ontkende destijds dat het besluit tot ontslag reeds effectief was want er moest nog gewacht worden op het advies van de OR. In onze adviezen en trainingen proberen we ondernemingsraden altijd mee te geven dat het belangrijk is om vroegtijdig in het besluitvormingstraject betrokken te zijn om maximale beïnvloeding mogelijk te maken. In organisaties als V&D, waar het water aan de lippen staat en katten rare sprongen maken, is dit een utopie.

Vroegtijdige betrokkenheid van een OR betekent dat je vroeg geïnformeerd bent en optimale invloed kunt uitoefenen. Nadeel is echter wel, dat het moeilijker is op het moment van besluiten nemen je alsnog terug te trekken en een niet-mee-eens te laten horen. Je loopt het risico vuile handen te maken. Het andere uiterste is een OR die uitsluitend controleert en geen eigen inhoudelijke bijdrage levert. Op het moment van besluiten nemen, wordt er kritisch gekeken naar de voor- en tegenargumenten en neemt de OR een besluit. De OR blijft optimaal onafhankelijk, maar zit helemaal aan het einde van de rit, waardoor beïnvloeding minder gemakkelijk gaat.

Ongevraagd ondernemingsraad advies

Vroeg of laat betrokken, deze trein was niet te stoppen. Daar kan de OR niet veel aan doen, alhoewel een ongevraagd advies over meegaan met de tijd het warenhuis misschien nog wel op een ander spoor had kunnen zetten.

Maarten Pieké

 

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.