Ontmoet onze nieuwste trainer voor de medezeggenschap

05 september 2018

Na een reorganisatie bij zijn vorige werkgever had hij achterover kunnen leunen om van zijn rust te genieten, maar Niek van Keulen denkt nog niet aan stoppen. Deze adviseur en trainer vindt het spel der medezeggenschap nog veel te leuk. Maak kennis.

OR-fanaat van het eerste uur

“Er is op werkvlak niets dat ik leuker vindt. OR-werk is ontzettend leuk om te doen, nuttig en belangrijk”, verklaart Niek. En het mes snijdt aan twee kanten. Deze expert is namelijk niet alleen al ruim 25 jaar medezeggenschapstrainer, maar was ook meer dan 20 jaar lid van de OR van zijn vorige werkgever, waarvan een groot deel als voorzitter.

“Alles maakte ik mee: groei, reorganisaties, wijzigingen in het beloningssysteem, noem maar op. Deze brede ervaring zet ik in om OR’en met sprongen vooruit te helpen.”

Een trainer medezeggenschap die kijkt naar de menselijke kant

“Een belangrijk onderdeel van het overleg- en onderhandelspel is jouw communicatiestijl”, vertelt Niek. Sinds een ingrijpende gebeurtenis in zijn gezin pakt hij trainingen zelf heel anders aan. “Waar ik eerder niet vaak over privézaken sprak, ben ik nu open en deel ik mijn gevoelens. Ik merk dat OR-leden hierdoor ook veel opener worden. Niet alleen tegen mij, maar ook tegen elkaar. Het is mooi om te zien hoe het teamgevoel dan groeit, hoe hecht een OR daardoor wordt.”

Er is niets mooier dan invloed uitoefenen

En wat vindt Niek van negatieve geluiden rondom de medezeggenschap? “Veel OR’en werken keihard, behalen mooie resultaten en horen vervolgens niets van de achterban, dat ontken ik niet.

Naar mijn mening is het delen van successen de sleutel tot enthousiasme. Dat doen OR’en nu vaak niet. Vergelijk het met een automerk dat een nieuw model ontwikkelt, maar het achter in een donkere hoek van de showroom zet en geen reclame maakt. Zou jij weten dat de auto bestaat en enthousiast worden?”

Hoe Niek de wedstrijd wint

Volgens de trainer gaat het het spel der medezeggenschap kort gezegd over drie elementen: inhoud, communicatie en resultaat. “In een voetbalelftal hoeft niet iedereen te scoren, maar moet het team goed samenwerken om de spitsen in de juiste positie brengen. OR-werk is niet anders. Bereid je goed voor, benut kwaliteiten binnen het team, bekijk wie er tegenover je zit en vergeet vooral niet om het van de daken te schreeuwen als je een doelpunt maakt. Zo krijg je ongetwijfeld meer fans.

Deze ervaren adviseur en trainer helpt jullie OR graag vooruit

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.