5 tips bij het opstarten van jouw OR

21 maart 2017

De landelijke gemeentelijke verkiezingen zijn geweest en veel (gedeeltelijk) nieuwe OR’en starten met hun werkzaamheden. Kersverse OR-leden krijgen behoorlijk wat nieuwe indrukken voor hun kiezen: OR-collega’s, inhoudelijke onderwerpen en onderhandelingen die je niet gewend bent. MZ Services geeft je tips bij het opstarten van een nieuwe OR zodat jullie een vliegende start maken.

Investeer in het team

Het succes van een ondernemingsraad is afhankelijk van goed teamwork. Het is daarom een verstandig idee hier meteen in te investeren, zodat jullie allemaal op één lijn zitten. Volg bijvoorbeeld een basistraining om een solide team te vormen. Dit voorkomt dat OR-leden uit de vorige zittingstermijn hun stempel drukken. Daarnaast is het een mooi moment om een rolverdeling te maken. Ieder OR-lid heeft zijn eigen kwaliteiten, stem de taken daarop af.

Verzamel basiskennis

Als OR-lid mag je ineens van allerlei onderwerpen wat vinden waar je eerder nooit mee te maken had. Het is daarom essentieel om basisinformatie te vergaren over het werk van een ondernemingsraad. Het gaat hier om kennis van de WOR, maar ook om kennis van het organisatie- en personeelsbeleid.  

Ontwikkel een visie

Het is een slim idee om als opstartende OR meteen te formuleren waar jullie voor staan. Pas dan hebben jullie een fundament om vanuit te werken. Bespreek verwachtingen, ambities en doelen. Een goede OR-visie sluit aan bij de eigen overtuigingen, biedt houvast over welke koers jullie willen varen en zet de rol en positie van de ondernemingsraad op scherp. Zo dwingt de OR direct respect af bij de stakeholders.

Maak een werkplan

Als de visie staat, is het tijd om een werkplan te maken. Dit is de blauwdruk van al het OR-werk, waarin de OR duidelijk maakt welke prioriteiten hij stelt en concrete doelen formuleert. Het werkplan helpt een opstartende OR om gestructureerd te werken en het kaf van het koren te scheiden. Zo voorkom je dat de ondernemingsraad te veel zaken tegelijkertijd oppakt en het overzicht kwijtraakt. Daarnaast geeft het houvast om de achterban gericht te informeren.

Vraag de vorige OR het werk over te dragen

Zorg dat de vorige OR zijn werk goed overdraagt. Sommige ondernemingsraden hebben hier zelfs een speciaal OR testament voor. Hierin vind je afspraken en vastgestelde procedures die de basis vormen voor het werk van de ondernemingsraad. Het geeft nieuwe OR-leden een houvast en een goede opstartbasis. Een overdrachtsdocument is overigens niet alleen handig bij verkiezingen, maar ook bij tussentijdse wisselingen van de wacht.

Een goede voorbereiding is het halve werk. MZ Services helpt je daarom graag bij het opstarten van een nieuwe OR.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.