OR, duik in de financiën van jouw organisatie

Door: Niek van Keulen

Jij wilt dit jaar een nieuwe auto, nieuwe meubels en ook nog op vakantie. Logisch dat je jouw in- en uitgavenpatroon dan op een rij zet om te kijken of dat haalbaar is. Vaak moet je keuzes maken en met een beetje pech kan er niets. Voor organisaties is dat niet anders. Verstopt tussen de cijfers ligt nuttige informatie over het beleid. Toch doen veel OR’en weinig met financiën. Zonde, vind ik.

Hoe eerder, hoe beter

Geld is voor de meeste bedrijven schaars, dus directie en management maken keuzes op basis van financiële mogelijkheden. De OR kan hier invloed op uit proberen te oefenen. En daarmee bedoel ik niet dat je wacht tot er een keer een adviesaanvraag binnenkomt. De trein rijdt in dat geval al bijna het station uit als jij het perron op komt stormen. Je springt er dan haastig in en voor je het weet ga je de verkeerde kant op.

“Een naderende reorganisatie kun je al in een vroeg stadium in de financiële stukken terugvinden. Als jouw OR weet dat dit eraan zit te komen, kun je meedenken en er wat van vinden.”

Maar ik snap niets van cijfers

Dat hoeft ook niet. Je hoeft niets na te rekenen,  het enige dat je moet begrijpen is de context van de cijfers. Dan weet je pas wat er mogelijk is en wat niet. Ga dus in gesprek met deskundigen. Misschien zit er wel iemand van de financiële afdeling in jullie OR. Of praat eens met de controller of financieel directeur binnen jullie organisatie. Ben je bang voor belangenverstrengeling? Schakel dan een externe deskundige in.

Bespreek de volgende zaken met een financieel expert:

  • Hoe staan we ervoor?
  • Waarom worden bepaalde keuzes gemaakt?
  • Wat zijn trends en ontwikkelingen binnen de organisatie?
  • Welke zaken wijken af van het verleden?
  • Waar doemen er problemen op en wat kunnen we daaraan doen?

Pik de krenten uit de pap

Als je eenmaal begrijpt hoe de financiën van jouw organisatie in elkaar zitten, kun je op zoek naar aanknopingspunten. Sluiten jullie OR-speerpunten bijvoorbeeld aan bij de begroting? Missen jullie zaken? Ga daarover in gesprek met de directie. Dat betekent overigens niet dat je gelijk krijgt, maar vergroot wel de kans dat je invloed uit kunt oefenen.

Schakel hulp in

MZ Services weet raad met de financiële stukken binnen jullie organisatie.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.