Maak OR-werk leuker en efficiënter met deze tools

20 mei 2019

Door: Desirée Eenkhoorn, secretaresse MZ Services

Fabriceer gelikte presentaties, presenteer nieuwe OR-leden op ludieke wijze en maak strakkere planningen dan een weddingplanner: met deze OR-tools professionaliseer je de ondernemingsraad en val je op bij de achterban. Een uitgebreid overzicht van de apps die jij niet wilt missen.

Werk efficiënter met deze apps

De weg van idee naar concreet resultaat lijkt gemakkelijk, maar blijkt in de praktijk vaak struikelblokken te bevatten. But there’s an app for that! Gebruik deze 3 applicaties om prioriteiten te stellen in het plannen en organiseren.

1. Todoist

Het woord zegt het al (bijna): deze to-do-list helpt je om meer controle te houden over de taken in jouw OR-werk. Zo stel je makkelijker prioriteiten en boek je voortgang in zaken die belangrijk zijn voor jullie.

2. To-Do

Deze taken-app van Microsoft helpt je om de dag goed in te delen. To-Do geeft je in één oogopslag zicht op wat je nog moet doen, wanneer je dat moet doen en wat er al is gedaan.

3. Trello

Werk je met meerdere mensen aan een project en wil je het overzicht houden? Gebruik dan de app Trello.

Krijg meer grip op notuleren en vergaderen

Van eindeloos vergaderen wordt niemand blij. Houd jullie meetings daarom effectief en houd meer tijd over voor belangrijke besluitvorming. Deze OR-tools helpen om jullie vergaderskills te verbeteren en efficiënter te werken.

1. OurMeeting

Raak nooit meer onleesbare kladjes kwijt in jouw bureaulade. Deze gebruiksvriendelijke vergaderapp werkt papierloos en brengt orde in de chaos.

2. iBabs

Bereid vergaderingen snel en effectief voor en deel notulen in luttele minuten. iBabs maakt doeltreffend vergaderen een stuk makkelijker.

3. OneNote

Gebruik het digitale kladblok OneNote om te notuleren en notulen te delen met collega’s. Als je met Microsoft Office werkt, is dit handige programma vaak al onderdeel van het pakket.

Verbeter de communicatie

Graag wil jij de mening van de achterban. Maar het schiet niet op om bij iedereen op de koffie te gaan. Laat de technologie daarom voor je werken en gebruik de onderstaande apps om eenvoudig en effectief te communiceren met medewerkers.

1. Yammer

Wij vinden niets jammer aan Yammer. Dit sociale intranet brengt mensen in de organisatie met elkaar in verbinding. Perfect om te communiceren met de achterban.

2. Participatie-app

Schroef de betrokkenheid op met de participatie-app van e-Democracy. Het was nog nooit zo makkelijk om medewerkers, leden of burgers te vragen wat zij belangrijk vinden. Ook fijn: de app geeft de mogelijkheid om alleen mensen die écht betrokken moeten worden te vragen om hun mening.

3. CouncilWise

Vergroot het draagvlak en creëer betrokkenheid bij besluiten bij de achterban met CouncilWise. De tool helpt je om digitaal de dialoog te starten met medewerkers. Nodig hen uit om hun mening te geven en pas jouw vervolgvraag aan op het gegeven antwoord. Zo voelt de achterban zich echt gehoord.

4. SurveyMonkey

Verzamel alle feedback die je nodig hebt met deze enquêtetool. Met SurveyMonkey zet je online gemakkelijk polls uit.  

Tip: beeldmateriaal maakt jouw boodschap nog aantrekkelijker en blijft beter hangen. Zorg daarom dat presentaties altijd een combinatie van tekst en beeld zijn. Voeg er bijvoorbeeld een geschikt YouTubefilmpje aan toe

Besteed aandacht aan de vormgeving

Wat lees je liever: een boekwerk vol notulen in een klein lettertype of een vrolijk opgemaakt document waar tekst af en toe afgewisseld wordt met beeld? Hoe je een boodschap verpakt, is minstens zo belangrijk als de inhoud. Vormgeving is een belangrijk middel om te zorgen dat jullie bericht blijft hangen. Deze OR-tools helpen je daarbij.

1. Piktochart

Promoot de OR eens op een andere manier dan normaal. Met Piktochart maak je eenvoudig infographics en afbeeldingen met behulp van themasjablonen. Leuk voor een webpagina of leaflet.

2. Woordwolk

Presenteer belangrijke OR-thema’s eens in een woordwolk. Met deze gratis tool maak je van je tekst letterlijk een wolk van woorden.

3. Easel.ly

Met Easel.ly maak je in een handomdraai infographics en posters. Leuk om de OR mee te promoten.

4. PicsArt

Geef foto’s wat meer pit door ze professioneel te bewerken. PicsArt is de beeldbewerking-, collage- en tekentoepassing die je nodig hebt om op te vallen.

5. Canva

Wat kan Canva niet? Deze OR-tool maakt grafisch ontwerpen heel eenvoudig. Op de website heb je toegang tot meer dan een miljoen foto’s, grafische afbeeldingen en lettertypen. Ga ermee aan de slag en laat je verbazen door de mogelijkheden.

Lees ons blog over het promoten voor OR-werk. Want dat moet het hele jaar door.

OR-tools voor wanneer je echt wilt opvallen

Heb jij de smaak te pakken en wil je voor het échte werk gaan? Knutsel dan eens met deze OR-tools en trek gegarandeerd de aandacht.

1. Comic Life

Stripverhalen hebben een enorme aantrekkingskracht doordat ze zo lekker weglezen. Met Comic Life maak je een strip van jouw eigen beeldmateriaal. Leuk wanneer je bijvoorbeeld kandidaten wilt werven voor de OR. Vertel in een beeldverhaal wat OR-werk zo leuk maakt.

2. Videoscribe

Video is een uitstekende marketingtool voor jouw OR. Niet voor niets worden apps als YouTube, Instagram en Snapchat het meest gedownload. Vaar mee op deze trend en maak jouw eigen video met Videoscribe.

3. Kahoot!

Ook intern kun je zaken speelser maken. Met Kahoot! draai je multiple-choicequizzen in elkaar. Leuk om bijvoorbeeld de kennis over de WOR te testen. Of gebruik het als teambuildingsinstrument, om elkaar beter te leren kennen.

De bovenstaande tools zijn natuurlijk maar een greep uit de vele mogelijkheden. Bekijk welke tools jouw OR nodig heeft, wat de app te bieden heeft en wat het aan investering vraagt. Niet alle apps zijn namelijk gratis. In sommige gevallen is er zowel een gratis als een betaalde versie van de app, waarbij de betaalde versie meer mogelijkheden heeft.

Kom je er met de OR-tools nog niet uit? MZ Services begeleidt jouw OR graag bij zaken als marketing en het bepalen van de juiste werkstructuur.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.