Overzicht houden in het circus van OR-verkiezingen

23 november 2016

Doet u mee aan de landelijke OR-verkiezingen in maart 2017? Leer in dit artikel waarom wij u dit wel aanraden en hoe u orde schept in het verkiezingscircus.

In maart 2017 worden er weer landelijke verkiezingen voor ondernemingsraden van gemeenten georganiseerd. Het is niet verplicht om je als ondernemingsraad aan deze datum te houden, maar vanwege de landelijke aandacht wel erg handig om dan OR verkiezingen te houden. MZ Services legt je uit op welke factoren je moet letten.

Hoge werkdruk

Voor veel ondernemingsraden is de periode voorafgaand aan OR verkiezingen qua werkdruk erg intensief. Doordat er veel gedaan moet worden in een kort tijdsbestek liggen er fouten op de loer. Artikel 10 van de WOR bepaalt namelijk dat de ondernemingsraad in zijn reglement regels moet stellen over de kandidaatstelling, de inrichting van de verkiezingen en de vaststelling van de uitslag daarvan. Om onnodige missers te voorkomen is het essentieel om een secure planning te maken.

Plannen voorkomt onnodige fouten

Dat betekent dat men al zo’n 15 weken voor de OR verkiezingen het ‘verkiezingscircus’ in werking moet stellen. De ondernemingsraad moet daarbij met veel formele zaken rekening houden en er ook nog voor zorgen dat de verkiezingen netjes verlopen. Fouten in de verkiezingsprocedure kunnen er namelijk toe leiden dat de uitslag ongeldig wordt verklaard. En dat wil je koste wat het kost voorkomen.

Een stappenplan is een must

Een stappenplan met tijdschema is voor OR’en met een naderende verkiezing verkiezingstijd een eerste levensbehoefte. Althans dat zou het moeten zijn. Het vormt de basis voor de voorbereidingen naar de verkiezingen en zorgt ervoor dat er geen losse eindjes zijn als het eenmaal zover is. MZ Services stelde een handige leidraad op voor OR verkiezingen.

Download het OR-verkiezingen stappenplan

Hulp bij inhoudelijke vragen

Veel OR’en krijgen naast de druk van het organiseren in de aanloop naar de OR verkiezingen ook te maken met verschillende inhoudelijke vragen. Hoe richt je de medezeggenschap zo in dat het voor medewerkers aantrekkelijk is om mee te doen? Hoe zorg je voor voor continuïteit in het OR-werk en een goede overdracht naar de nieuwe OR? Het zijn allemaal kwesties waar ondernemingsraden voor komen te staan. MZ Services helpt graag bij het beantwoorden van deze vraagstukken.

Wij zijn gespecialiseerd in het adviseren van de ondernemingsraad of de verkiezingscommissie bij tal van vragen over het organiseren van de OR verkiezingen. Kom je er niet uit of besteed je liever de OR-verkiezingen uit?

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.