Pensioen en OR, wat doe jij ermee?

28 november 2017

Voor de een duurt het nog jaren terwijl het voor het andere OR-lid misschien met rasse schreden dichterbij komt: je pensioen. Maar wat weten jullie als OR eigenlijk over dit onderwerp? Is het niet voor iedereen relevant, ongeacht je leeftijd?

  • Je werkt gemiddeld 1 dag per week voor je pensioen.
  • Je pensioen kan opeens morgen al aan de orde kan zijn, wanneer je partner bijvoorbeeld overlijdt of wanneer je arbeidsongeschikt raakt.
  • Het niet goed uitvoeren van de pensioenregeling kan een onderneming ontzettend veel geld kosten.

Als OR heb je instemmingsrecht over wijzigingen, vaststellingen en intrekkingen van de pensioenregeling – tenzij dit in een cao is geregeld. Daarmee heb je een grote verantwoordelijkheid voor het inkomen van jezelf maar ook van je collega’s en hun nabestaanden.

Training in pensioen

Ga met je OR om de tafel en bespreek jullie kennis en kunde op het gebied van pensioen. Welke rol hebben jullie als OR en hoe geven jullie die nu vorm? MZ Services biedt – samen met de experts van De Unie – ondersteuning aan de ondernemingsraad om deze rol optimaal te vervullen.

In een training van vier uur nemen we de rol van de OR door waarna je alles weet over:

  • wat het belang is van pensioen;
  • om hoeveel geld het gaat;
  • hoe pensioen in Nederland is georganiseerd;
  • wie er iets te zeggen hebben over pensioen;
  • welke mogelijkheden er zijn;
  • wie de risico’s loopt.

Zo ben je als OR in staat om verantwoorde keuzes te nemen wanneer er pensioenvraagstukken spelen binnen je organisatie. Als OR ben je in staat om vragen van je collega’s te beantwoorden.

Ondersteuning bij pensioen

Loopt het verzekerd contract van de pensioenregeling binnenkort af en moet je met de bestuurder hierover in overleg? MZ Services biedt – samen met de experts van De Unie – ondersteuning op maat. We inventariseren jullie wensen en mogelijkheden, begeleiden en adviseren in het proces en overleg met de bestuurder. Daarnaast bieden we ondersteuning bij het informeren van je collega’s over de gemaakte keuzes en het behaalde resultaat van de OR.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.