Ervaar de training scenarioplanning met Elaine Stevens

14 oktober 2020

Door: Elaine Stevens 

De toekomst voorspellen kan niemand. Maar er over nadenken kan zeker. Met behulp van scenarioplanning leer je als organisatie strategische besluiten maken voor de toekomst. Voor als er plots grote veranderingen plaatsvinden. De overlevingskansen die jullie bedenken bij de toekomstscenario’s zijn ook groeimogelijkheden. In een maatwerktraining help ik je creatief nadenken over het reageren op risico’s. 

Elaine Stevens

Eerder vertel ik al in een blog de meerwaarde van toekomstscenario’s bedenken. Het zijn namelijk goede groeimogelijkheden. 

Het spel

Het liefst maak ik scenario’s meteen inzichtelijk in trainingen en wil het deelnemers laten ervaren. Daarom word ik zo enthousiast van scenarioplanningen maken met OR’en en de directie of bestuurderDe OR is een goede afspiegeling van de organisatie en is daarom dé partij om te betrekken bij scenarioplanning. Het daadwerkelijke proces giet ik graag in spelvorm. Zodat je het echt beleeft. Dat werkt bijvoorbeeld zo.

Ken je Kolonisten van CatanDat spel is een goede uitvalsbasis voor scenarioplanning. Iedere speler trekt om beurten een kaart waarop een gebeurtenis staat binnen een scenario. Bijvoorbeeld jouw bedrijf verplaatsen we naar Zuid-Afrika. Een groot risico zijn ecologische veranderingen. Een gebeurtenis op de kaart kan zijn: de weg is overstroomd. De levering van de goederen kan het bedrijf dus niet bereiken. Hoe los je dat op? Samen verken je verschillende mogelijkheden én werk je de gevolgen daarvan uit 

Mark Rutte trok in maart de kaart met de ‘intelligente lockdown’ erop. Paniekvoetbal volgde in veel organisaties. Betere beslissingen nemen bij onverwachte, externe situaties leer je met scenarioplanning.

Het kaartspel is één variant waarop we scenarioplanningen kunnen uitspelen. Nog toegankelijker is een dobbelspel. Waar bij ieder gegooid nummer een andere gebeurtenis hoort die je uit gaat denken. Met het verkennen van mogelijke oplossingen ontdek je hoe je makkelijker strategische beslissingen maakt. 

Maatwerk 

Samen met de raad van bestuur en de directie kijk je met scenarioplanning naar de toekomst. Niemand kan die natuurlijk echt voorspellen. Maar nadenken over mogelijke situaties geeft jullie wel inzicht in overlevingskansen van het bedrijf. Wanneer we samen het spel spelen, richt ik dat natuurlijk in op jullie bedrijf en branche. Een overstroomde weg waardoor de levering vertraagt zie je niet snel in Nederland. Maar nog vijf jaar voornamelijk thuiswerken wel. Wat doen jullie daarmee? 

Een frisse blik helpt

Een frisse blik van buitenaf helpt jullie verder en is van grote waarden voor een succesvol verloop van een scenarioplanning. Wanneer jullie het grootste impact scenario bedenken en vastlopen op faillissement, is het fijn als een externe trainer bijstuurt. Je aanspoort een stapje terug te nemen. En na te denken over de essentie van jullie bedrijf. 

Als trainer luister ik veel en laat ik jullie vooral zelf nadenken. Maar wanneer je strandt bij één conclusie vraag ik door. Ik prikkel met verschillende vragen om nog breder te kijken en creatiever na te denken. En stimuleer om echt naar de lange termijn te kijken. Jullie komen met overlevingskansen én groeimogelijkheden om het bedrijf beter levensvatbaar te houden. 

Een uitgebreide opgave 

Het maken van een scenarioplanning is een uitgebreid proces. Het spel is de volgende stap. Dit vergt best wat tijd en is daarom niet zomaar in een middag gedaan. Vooral wanneer je meerdere scenario’s uitdiept. Eerder besteed je hier twee sessies aan. Waarin we starten met het maken van de scenarioplanning. Het uitdiepen van toekomstscenario’s volgt in spelvorm 

Speel mee met Elaine en onderzoek waar jullie bestaansrecht ligt. 

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.