Serious game spelen: de handleiding voor OR’en

21 augustus 2018

Opa en oma zaten vroeger fanatiek te Ganzenborden en hele hordes scholieren zijn momenteel verslaafd aan Fortnite. Kortom: iedereen vindt spellen en spelen leuk. Dus waarom gaming niet inzetten als effectief leermiddel? MZ Services daagt jouw ondernemingsraad uit om een serious game te spelen. Met levensechte simulaties bootsen we de dagelijkse praktijk na en geven we live adviezen en feedback. Leren door te ervaren dus. Lees de onderstaande handleiding en doe mee.

1. Introductie

In dit spel speelt een trainingsacteur jouw bestuurder. Deze heeft een vraagstuk, bijvoorbeeld een grote reorganisatie. Het is aan jullie ondernemingsraad om het medezeggenschapsproces rondom deze verandering in goede banen te leiden om zo tot het beste resultaat te komen.

2. Het doel van het spel

Vergaar punten door slim en effectief te handelen en win het spel. Scores worden uitgedeeld door de acteur en de trainer. Waarop jullie punten verdienen, ligt aan het doel dat jullie voor ogen hebben. Het spelen van een serious game is namelijk maatwerk voor iedere organisatie. Raak bijvoorbeeld op individueel niveau bedreven in het reflecteren op jouw eigen handelen of leer van een ander. Het spel kan ook juist focussen op hoe jullie functioneren als team.

3.  Het DB leest zichzelf in

Voordat het spel losbarst, ontvangt het DB van ons mondeling of schriftelijk meer informatie over hoe de serious game in zijn werk gaat. Lees jezelf in en denk na over hoe je deze opdracht het beste kunt voorbereiden. Welke rol gaan jullie vervullen? Welke capaciteiten zijn er aanwezig in jullie team en hoe en wanneer zetten jullie deze in?

Scoor punten op: tactiek, inhoudelijke kennis en vaardigheden

3.1 De OR ontvangt verdiepende documenten

Nu zoomen we samen met de OR in op de casedetails. Met informatie over de fictieve organisatie bereiden jullie je individueel voor op de case. Lees je goed in, zodat je geen essentiële informatie mist om de serious game mee te spelen..

Scoor punten op: informatieverwerking en voorbereiding

3.2 Bereid je als OR gezamenlijk voor

Nu gaan jullie als OR aan de slag. Bereid je voor op het eerste live-overleg met de bestuurder. Denk tactisch en strategisch na over wat jullie functie is in dit proces en wat er moet gebeuren om aan het einde van de dag het resultaat te behalen dat je voor ogen hebt. Mochten jullie echt vastlopen op bijvoorbeeld een gebrek aan theoretische kennis, dan treedt de trainer op als externe adviseur.

Scoor punten op: vergadertechniek, regie en management, tactisch en strategisch nadenken en structuur

Een serious game spelen is niet alleen leerzaam, maar ook hartstikke leuk.4.  De serious game spelen

De serious game verloopt in drie of vier rondes van steeds een overlegfase en de voorbereiding daarop. In deze handleiding gaan we uit van drie rondes. Tijdens de overlegfase deelt de trainingsacteur punten uit, de trainer beoordeelt de voorbereiding.

4.1 Het eerste overleg met de bestuurder

In een aparte kamer gaan jullie op bezoek bij de bestuurder (de trainingsacteur). De acteur zet in op een zo natuurgetrouw mogelijke weergave van jullie organisatie. Hij bereidt zich voor op de organisatie, type bestuurder en sector. Het doel van deze ronde is om voldoende informatie te verzamelen om op een later moment in discussie te gaan. Stel vragen, luister en puzzel losse eindjes aan elkaar.

Scoor punten op: regie en relatiemanagement

4.2 Feedback

Jullie evalueren het gesprek met de bestuurder met de trainer.

Scoor punten op: reflectie

4.3 Het tweede overleg met de bestuurder

Als het goed is, kreeg je in de vorige ronde een goed beeld van de situatie en jullie belangen. Nu is het zaak om te kijken of jullie belangen overeind blijven. Hoe goed brengen jullie dit over de bühne bij de bestuurder? Je bent nog steeds aan het verkennen en aan het aftasten hoe de bestuurder bijvoorbeeld reageert op alternatieven die jullie aandragen.

Scoor punten op: debatteren en argumenteren

4.4 Feedback

Jullie evalueren het gesprek met de bestuurder met de trainer.

Scoor punten op: reflectie

4.5 Het laatste overleg

In het laatste overleg is het tijd om concreet te worden. Wat zijn condities waaronder jullie ja of nee zeggen tegen het voorstel van de bestuurder?? Wat is het streefpunt en wat is het breekpunt? In het gesprek worden deze zaken op de proef gesteld. Hoe goed lukt het jullie om bij jullie belangen te blijven en welk resultaat vloeit daaruit voort?

Scoor punten op: onderhandelen en strategisch handelen

4.6 Feedback

Jullie evalueren het gesprek met de bestuurder met de trainer

Scoor punten op: reflectie

Het einde van het spel

Na het laatste gesprek met de bestuurder is het tijd om stoom af te blazen. We lassen een pauze in waarin de punten van de trainer en de acteur bij elkaar worden opgeteld. Degene met de meeste punten wint een mooie prijs.

Nu je de handleiding aandachtig gelezen hebt, ben je klaar om zelf een serious game te spelen. Het is ook mogelijk de game met meerdere OR’en, bijvoorbeeld binnen één concern te spelen, zo leer je van elkaar.
×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.