Serious gaming: leren door te ervaren

07 maart 2017

Na 8 maart starten veel ondernemingsraden bij gemeenten een nieuwe zittingstermijn. Sommigen met een (deels) nieuwe samenstelling, anderen hervatten het werk met de bestaande OR. Een nieuwe zittingstermijn betekent dat veel OR’en zich aan het oriënteren zijn op een nieuwe training. Serious gaming helpt jouw OR om zich te ontwikkelen op diverse terreinen in het dagelijks werkveld.

 

Ga aan de slag met een fictieve casus

MZ Services trainde in februari de OR’en van een groot bedrijf in de profitsector aan de hand van serious gaming. De ondernemingsraden gingen aan de hand van een fictieve casus in de zorgsector aan het werk. Voorafgaand aan de trainingsdag waarop de serious game plaatsvond, ontvingen zij van de fictieve WOR-bestuurder (de trainingsacteur) de adviesaanvraag en bijbehorende stukken. Sommige OR’en hadden zich netjes voorbereid, anderen sprongen die dag in het diepe.

Serious gaming houdt je een spiegel voor

Doordat een van de OR’en zich niet had voorbereid, verliepen zowel voorbereidingen als het informeel overleg met de WOR-bestuurder nogal chaotisch. Dit bleek direct de perfecte gelegenheid om feedback te geven. In een goed gesprek nodigden we ieder OR-lid uit om te reflecteren op zijn rol en het effect ervan op de OR. Ze herpakten zich en liepen de overlegvergadering in met nieuwe werkafspraken. Ieder hield zich aan de nieuwe werkafspraken en het succes was dan ook groots.

Serious gaming kort omschreven:

  • Leer OR-werk door te doen, stilzitten is er niet bij;
  • Fictieve casuïstiek toegespitst op de ontwikkelingen bij jou in de organisatie;
  • Werk aan inhoud en vaardigheden;
  • Trainingsacteur als WOR-bestuurder;
  • Verkrijg tussentijds feedback van de trainer;
  • Werk aan de ontwikkeldoelen van de OR en individuele OR-leden;

Reflecteren op eigen gedrag

Tijdens de nabespreking met de trainingsacteur verzamelden we alle leerinzichten. Die waren uiteenlopend en varieerden van persoonlijke effectiviteit tot het hanteren van het complete besluitvormingsproces, de communicatie met de WOR-bestuurder en vergadertechnieken. De OR-leden gaven unaniem aan dat de serious game een ervaring was die ze voor hun gevoel echt hadden doorleefd.

Vallen en opstaan

Je weet pas echt wat OR-werk inhoudt als je er zelf mee aan de slag gaat. Met serious gaming als innovatieve en actieve leervorm maak je daarom op speelse manier kennis met de taken van de ondernemingsraad. Ervaar tegen welke valkuilen je aanloopt en verkrijg feedback op jouw handelen. Een serious game is niet alleen leuk om te doen, maar helpt de gehele OR vooruit.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.