3 tips voor ambtelijk secretarissen

Een ambtelijk secretaris kan van enorme toegevoegde waarde zijn voor een ondernemingsraad. Maar dan moet je wel jouw volle potentieel benutten. Doe je voordeel met deze 3 tips voor ambtelijk secretarissen en ontpop jezelf tot professioneel ondersteuner voor de OR.

Tip 1: Maak gebruik van jouw professionele afstand

Wees je bewust van de positie die jij hebt als ambtelijk secretaris. Je bent extern deskundige en daar kan de OR van profiteren. Door jouw objectiviteit en professionele afstand help jij met gevraagd en soms ook ongevraagd advies. Let wel op: je bent natuurlijk geen lid van de OR. De ondernemingsraad beslist dus zelf of hij iets met jouw adviezen doet.

Denk daarom niet alleen na over de inhoud, maar ook over jouw presentatie en communicatie. MZ Services leert je graag die adviesrol eigen maken. We maken je zelfbewust en zorgen dat je een goed beeld hebt van jouw aansluiting bij de groep. Je beweegt dan mee met de OR, maar neemt op de juiste momenten ook een adviesrol op waarbij je je niet zomaar omver laat lopen.

Ontwikkel je adviesrol

 

Tip 2: Bewaar een helikopterperspectief

De medezeggenschap is vol in beweging en er zijn veel nieuwe initiatieven gaande. De OR is door ontwikkelingen als zelfsturing allang niet altijd meer vanzelfsprekend als instituut. Dit betekent dat de rol van de ondernemingsraad kan veranderen en dus ook misschien wel jouw rol. Doordat jij als ambtelijk secretaris veel meer door de organisatie heen beweegt, kun jij zorgen dat je goed op de hoogte blijft van de laatste processen rondom organisatieveranderingen en de effecten ervan voor medezeggenschap.

Deze veranderende rol kan zorgen voor discussies binnen de OR over visie, rollen en taken. Ook kan het zo zijn dat deze veranderingen een andere manier van ondersteuning vragen van de ambtelijk secretaris. Het is aan jou om bewustwording te creëren, veranderingen bespreekbaar te maken en te onderzoeken waar het knelt in de medezeggenschap.

Leer hoe je de medezeggenschap kunt vernieuwen in jouw organisatie

 

Tip 3: Leer van elkaar

De laatste tip voor ambtelijk secretarissen klinkt misschien raar, want je hebt in deze solistische functie vaak helemaal geen collega’s. Toch is het belangrijk om regelmatig contact te onderhouden met andere ambtelijk secretarissen in jouw netwerk. Zo krijg je de kans om te sparren, kennis uit te wisselen en ervaringen te delen.

MZ Services riep daarom het MZ Café in het leven: een bijeenkomst waar ambtelijk secretarissen uit de hele regio met elkaar in gesprek gaan. Zo kun jij in kleine groepjes met vakgenoten praten over hoe zij dingen aanpakken, professionaliseren jullie samen de beroepsgroep en krijg je een branchebrede visie op het vak. 

Bekijk de MZ Cafés

 

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.