Training voor nieuwe en zittende OR-leden is cruciaal: lees hier waarom

Lachend zwaait Wieteke Krol haar dochter uit bij de voordeur. Pubers mogen gelukkig, na een lange sluiting van het onderwijs door corona, weer naar de middelbare school: het recht op onderwijs geldt voor elk kind in Nederland. Wieteke werkt – zoveel mogelijk vanuit huis – aan trainingen voor ondernemingsraden: hún recht op scholing. Wat zijn haar belangrijkste OR-lessen?

De meeste organisaties hebben het opleidingsbudget en de afspraken rondom scholing voor de OR goed geregeld, toch is niet bij elke organisatie de OR op de hoogte dat er opleidingsbudget beschikbaar is. Want OR-leden hebben wettelijk recht op scholing, binnen werktijd en met behoud van loon.

“De mix tussen ervaren en nieuwe OR-leden tijdens een OR-training vind ik fantastisch”
Wieteke Krol

Oude gewoontes vs. frisse blik

Het nut van een OR-training bij het aantreden van nieuwe OR-leden – of een geheel nieuwe OR – is algemeen bekend. De houding van ondernemingsraden dat de starttraining alléén voor nieuwe leden is, neemt af: ik zie een beweging ontstaan dat ondernemingsraden het erg nuttig vinden om met álle leden een training te volgen. Tijdens een training probeer ik altijd aandacht te schenken aan: wie is nieuw en wie niet? Een mix tussen ervaren en nieuwe OR-leden vind ik fantastisch. De uitwisseling tussen nieuwe en oude OR-leden is heel belangrijk. Een nieuw OR-lid is fris en stelt leuke vragen, zoals ‘Waarom doen we dat eigenlijk zo?’ Het is de kunst en kracht om ervaren OR-leden de rol te geven die ze verdienen. Want die ervaring is hartstikke belangrijk binnen een OR.

Vanuit een eigen behoefte

Juist door mijn eigen ervaring als deelnemer van een OR, weet ik heel goed wat voor soort training een OR zoekt. Die enorme honger naar informatie – ‘wat willen we, wat moeten we, waar mogen we ons mee bemoeien’ – vormt voor veel OR-leden de basis om mee te willen denken over de organisatie. Ik werk sinds 2017 als trainer-adviseur bij MZ services. Daarvoor werkte ik in de welzijnssector en ben ik 9 jaar actief geweest binnen de OR: als voorzitter en lid. De ontzettend prettige OR-trainingen die ik heb gevolgd, hebben mij geïnspireerd om mij daar in te bekwamen. Energie geven en kennis delen zijn voor mij de drijfveren om een leuke training te geven. Ik geloof sterk dat je met een OR tijdens een training moet inzetten op kennisuitwisseling en op samenwerking. Samen gaan we op zoek naar antwoorden op vragen als: ‘Wat voor OR willen we zijn?’ of ‘Wat zijn bij ons in de OR belangrijke thema’s?

Ook in coronatijd van belang

Of het nu gaat om een basis OR-training of een specialistische training: bij MZ Services heb je een voordeel dat je met meerdere trainers met specialistische kennis uit de voeten kunt. Óók in uitdagende tijden van een organisatie of in onze maatschappij. We zijn een club die laagdrempeligheid, aandacht voor actuele kennis en een persoonlijke aanpak hoog in het vaandel heeft staan. Het gaat natuurlijk soms om best pittige onderwerpen – ik vind het belangrijk dat die met veel lucht besproken kunnen worden – ook met de bestuurder erbij. Daarom is het voor OR-leden van groot belang om altijd goed beslagen ten ijs te komen. Scholing voor de OR is geen luxe product, maar een noodzaak.

De Wet op de ondernemingsraden (WOR) kent een lange geschiedenis en is geen enkele OR onbekend. Maar de organisatie is aan zet. Drink een keer een virtuele kop koffie met MZ Services om ervoor te zorgen dat je organisatie blijft ontwikkelen.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.