Zorg dat jouw verandertraject geen papieren tijger is

22 maart 2017

Zoek uit waar jouw organisatie staat, alvorens je een verandertraject op poten zet. Hippe concepten bieden niet altijd antwoord. Een betoog van MZ Services.

Zorg dat jouw verandertraject geen papieren tijger is

MZ Services is betrokken bij vele reorganisaties en fusies. Hoewel een fusie op zichzelf al een ingrijpend traject is, merken we dat bedrijven niet schromen de lat nog hoger te leggen. Ze introduceren hippe concepten als hybride organisaties, feedbackcultuur, pop-up teams, opgavegericht werken en ga zo maar door. Uiteraard kunnen deze concepten goed werkbaar zijn in de praktijk, maar wat wij nog veel belangrijker vinden is dat organisaties eerst zicht krijgen op huidige situatie.

Onderzoek waar de organisatie staat

Voor elk verandertraject is het belangrijk te onderzoeken in welke ontwikkelfase de organisatie zich op dat moment bevindt. Stel een diagnose waarin je formuleert voor welke uitdagingen de organisatie staat en wat de urgentie daarvan is. Pas dan kun je beoordelen of modieuze concepten wel een antwoord of oplossing bieden voor de veranderopgave waar de organisatie op dat moment voor staat.

Modieuze concepten bieden niet altijd het antwoord

Nog te vaak missen we een feitelijke diagnose van het probleem en ontbreekt het aan een goede onderbouwing. De trendy concepten bieden een antwoord, maar niet dat waar de organisatie naar op zoek is. Het zijn papieren tijgers die de organisatie niet vooruit helpen. De juiste focus ontbreekt en de concepten zijn vaak vaag. Het resultaat is dat medewerkers, maar ook management, er een eigen draai aan geven en de kans van slagen zoek lijkt.

Onze oproep: terug naar de basis

MZ Services roept organisaties dan ook op om te focussen op de basis. Beoordeel samen met met de medewerkers wat er echt nodig is voordat je meelift op een ongefundeerde trend of hype. Want waar gaat het nou om? Is een verandertraject een middel om het cv van de bestuurders op te krikken? Of willen jullie externe adviseurs graag werk verschaffen. Laten we vooral normaal blijven en doen wat nodig is.

Een verandertraject is al ingrijpend genoeg. Leg de lat niet zomaar nog hoger.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.