Verbinder Leon van der Elsen: “Het begint met vertrouwen.”

Een nieuw gezicht bij MZ Services: Leon van der Elsen. Hij is sinds 1 januari onze nieuwste adviseur-trainer. Leon is een echte allrounder; hij houdt zich al zijn hele werkzame leven bezig met arbeidsverhoudingen en zag alle conflictsituaties al eens voorbijkomen. Hij bijt zich graag vast in complexe vraagstukken en houdt ervan om ondernemingsraden door moeilijk vaarwater te loodsen. 

 “Een actievestje biedt weinig openingen.” Leon van der Elsen 

Het gezamenlijke doel

Als adviseur-trainer zoekt Leon altijd vertrouwen en verbinding. “Ik kijk naar overeenkomsten en het gezamenlijke doel. Wat wil de directie, wat wil de OR en hoe kan ik ze nader tot elkaar brengen? Daarbij zomaar zwaaien met de wet of onderzoeken is niet mijn ding. En heel hard stelling nemen ook niet; zo’n felgeel actievestje biedt weinig openingen.”  

Leon probeert altijd met inhoudelijke argumenten te komen en die te ondersteunen met die wetgeving en onderzoeksresultaten. “En na een pittig gesprek praten we gewoon nog even over koetjes en kalfjes. Want dat we het niet met elkaar eens zijn, betekent niet dat wij elkaar niet mogen. Als de gemoederen hoog oplopen, verliezen mensen dat nog wel eens uit het oog.”    

“In mijn vrije tijd speel ik graag toneel. Ik mag nu ook bij MZ Services optreden als acteur tijdens trainingen, bijvoorbeeld in de rol van koppige bestuurder of boze medewerker.”
Leon van der Elsen

Leons loopbaan

Als klein jochie in de schoolbanken genoot Leon enorm van de geschiedenislessen; met name de periode van de industriële revolutie, waarin de economische wereld zo snel veranderde, sprak hem aan. De spanningen tussen fabrieksbazen en werknemers, het kinderwetje van Van Houten; Leon vond het fascinerend. De belangstelling voor arbeidshistorie bleef en hij volgde later de studies geschiedenis en politicologie.  

Met diploma op zak begon hij zijn carrière als vakbondsbestuurder bij de FNV. Ook was hij hoofdredacteur van Rendement, doceerde hij aan de Amsterdamse Hogeschool, was hij zelfstandig communicatieadviseur en consultant, en schrijft hij over zijn vakgebied voor onder meer RELX (toen Reed Elsevier). De overgang naar MZ Services is voor hem een logische stap. Hier kan hij zijn ervaring inzetten om ondernemingsraden te adviseren. 

Méér dan adviseur-trainer

Leon is naast adviseur-trainer ook actief voor www.studiomz.nl. Samen met MZ Services collega Maarten Pieké geeft hij vorm en inhoud aan dit OR-platform. Ondernemingsraden kunnen hier bij elkaar te rade gaan over organisatieveranderingen. Hoe pakken andere raden problemen aan, wat leren we van elkaars expertise in bepaalde situaties? Op dit platform staat het delen van kennis en ervaringen centraal. Leon: “Je kunt het zien als een marktplaats voor ondernemingsraden.” 

Nóg een taak van Leon vanuit MZ Services: hij is gedetacheerd als ambtelijk secretaris bij de verslavingskliniek Novadic-Kentron. Hier adviseert en ondersteunt hij de OR.   

Leon van der Elsen

Leon is een echte verbinder  

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.