MZ Services op VMH-congres 2018

03 oktober 2018

Versterking van de rol van de medezeggenschap in een complex dossier: de titel van het VMH-congres zegt het allemaal. MZ Services is aanwezig.

Kom ook naar de workshop flexibilisering onderwijs op 10 oktober 2018

De flexibilisering van het onderwijs is van grote betekenis voor het hbo. Naast de onderwijsinhoudelijke veranderingen heeft het invloed op de werksituatie van docenten. De VMH (Vereniging van Medezeggenschap van Hogescholen) vindt de flexibilisering een belangrijk thema voor medezeggenschap. Het VMH-congres op 10 oktober 2018 gaat daarom over de versterking van de rol van medezeggenschap in dit complexe dossier. MZ Services verzorgt hier een workshop: hoe participeer je als medezeggenschap in dit proces? In dit blog alvast een voorproefje.

 

Het VMH-congres draait dit jaar om een complex dossier: flexibilisering van het onderwijs.


Schiet niet in je eigen voet

“De medezeggenschap begint bij grote ontwikkelingen vaak met het invullen van randvoorwaarden. De boodschap van onze workshop is echter dat randvoorwaarden vooral belemmeren. Het verstevigt je positie niet, maar verkleint jouw invloed en kracht. Beter is het om onderzoeken wat jouw positie wordt. Zo houd je alle opties open en versterk je het debat met het bestuur”, vertelt Walter Gouw.

Leer jezelf positioneren

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een cliché, maar daarom juist zo waar. Alleen hoe bereid jij je voor op iets waarvan je de uitkomst nog niet weet? Een onderscheidend verhaal is allereerst essentieel om serieus genomen te worden. Walter: “OR’en moeten uit de reactieve rol en proactief aan de slag. Zo positioneren zij zich met een inhoudelijk sterk verhaal dat tot in de puntjes klopt.”

Common grounds

Het slechtste dat je kunt doen, is in de weerstand zitten en het bestuur bestoken met vragen. Walter: “Een goed resultaat bereik je alleen door te zoeken naar gemeenschappelijke belangen. Ga eerst dus eens in de schoenen van een ander staan, doe zelf research, huur experts in waar dat nodig is en maak jouw beeldvorming compleet. Uiteraard helpt MZ Services jou daar graag bij.”

Ook voor hulp bij complexe dossiers kun je bij MZ Services terecht.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.