Wat levert mediation op bij een conflict met de bestuurder?

Hoe indrukwekkend een conflict met je bestuurder ook lijkt, je bereikt er als ondernemingsraad helemaal niets mee. Want alleen binnen een goede samenwerkingsrelatie met je bestuurder kun je als OR optimaal invloed uitoefenen op het beleid. Ben je in een vervelende conflictsituatie beland, dan biedt mediation weer kansen. Maarten Pieké, mediator vertelt:

Conflict is menselijk

Het is menselijk om conflicten te hebben. Het is dan ook makkelijk om je als OR te verliezen in inhoudelijke details van een beslissing in plaats van het gesprek te voeren over de onderliggende betekenis. Maar als je eenmaal recht tegenover je bestuurder komt te staan, kom je niet meer snel tot besluiten waar je blij van wordt. Door mediation kom je uit deze impasse.

In een conflictsituatie vergeet je soms dat moeilijke beslissingen ook impact hebben op de bestuurder.

Beter niet naar de rechter

Medezeggenschap moet vooral leuk en effectief zijn. Je bent er toch een deel van je werktijd mee bezig; dan kan het maar beter een prettige tijd zijn. Duurzame medezeggenschap gaat niet om je gelijk halen. Wil je wel je gelijk halen, dan kun je naar de rechter stappen. Maar vraag jezelf dan af: wat doet dit met de relatie met onze bestuurder? Ook na het conflict moet je nog met elkaar verder!

Conflicten hoeven echter niet negatief te zijn, want er liggen altijd kansen in besloten. Misschien nog wel belangrijker dan het daadwerkelijk oplossen van het conflict is hoe de OR en de bestuurder ermee omgaan. Mediation kan daarbij ondersteunen en is een goede manier om impasses te doorbreken en duurzame oplossingen te vinden. 

Het ‘gedwongen huwelijk’ tussen OR en bestuurder 

Een ondernemingsraad heeft zijn bestuurder niet voor het uitkiezen. Andersom evenmin. Een bestuurder is verplicht om een OR in te stellen en de OR kan de bestuurder niet ontslaan. Dat maakt deze samenwerkingsrelatie zo bijzonder: jullie moeten het maar met elkaar zien te doen. 

Basis voor goede samenwerking

Vanuit een goede relatie kun je optimaal invloed uitoefenen. Bepaal daarom hoe je met elkaar wilt omgaan en hoe je samenwerking eruit moet zien. In een mediationtraject ga je hiermee aan de slag. Zo leg je een goede basis voor een fijne samenwerkingsrelatie. 

Verrijking voor jezelf en de organisatie

Tijdens een mediationtraject bij MZ Services krijg je nieuwe inzichten in houding en gedrag. Wat werkt escalerend en wat de-escalerend? Je leert wat je als OR-lid kunt doen om de samenwerking te bevorderen, in plaats van te focussen op wat de ander zou ‘moeten’ doen. Je wordt uitgedaagd om te kijken naar jezelf en je te verplaatsen in de ander.

Ook vaardigheden als vergaderen, onderhandelen en feedback geven passeren de revue. Deze komen niet alleen van pas binnen je rol als OR-lid, maar ook in de rest van je werkzame en persoonlijke leven. Mediation is meer dan conflictbemiddeling. Mediation is een verrijking voor jezelf en de organisatie, en biedt een duurzame oplossing van het conflict.

Geen conflict, maar wel werken aan een betere samenwerking met je bestuurder? 

Breed gedragen oplossing

Mediation is een bijzondere vorm van conflictbemiddeling. De mediator draagt geen oplossingen aan, maar fungeert als gespreksleider en helpt partijen om samen tot een oplossing te komen. Door deze werkwijze wordt de uiteindelijk gekozen oplossing door iedereen gedragen. Mediation leidt tot inzicht in belangen en overtuigingen van partijen, en daarmee tot breder gedragen en sterkere besluiten. 

Meer weten over mediation van MZ Services? 

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.