Maak kennis met adviseur en trainer Wieteke Krol

17 oktober 2017

Wieteke Krol heeft met negen jaar OR-werk een indrukwekkende staat van dienst in de praktijk. Na zestien jaar als sociaal raadsvrouw werkzaam te zijn geweest in de gemeente Zwolle hoopt ze nu het noorden van Nederland te veroveren als adviseur en trainer voor MZ Services.

Meedenken op bestuursniveau

“Hoe fantastisch is de positie van een OR-lid: je kunt op gelijkwaardige wijze met de bestuurder praten over zaken die verder gaan dan jouw eigen werkgebied en zelf initiatieven aandragen. Dat je op gelijkwaardig niveau mág praten met de bestuurder, betekent niet dat je dat doet. Ik wil alle OR’en daarom meegeven dat het goed is om je bewust te zijn van jouw positie.”

Samenwerken leidt tot betere resultaten.

Wieteke Krol gelooft allereerst in samenwerking tussen OR en bestuurder. “Het droombeeld is natuurlijk dat beide partijen inzien hoeveel ze aan elkaar hebben. Als een bestuurder een grote verandering wil doorvoeren, zal hij toch draagvlak bij zijn medewerkers willen creëren. De OR is de ogen en oren van de organisatie. Betrek hen bij jouw plannen en neem daarmee eventuele weerstand bij medewerkers weg.” Communiceer niet alleen met de bestuurder, maar houd ook jouw achterban op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de OR. 

Wees je bewust van jouw positie

Hoewel het handig is als je een sympathieke relatie met de bestuurder hebt, is het niet altijd mogelijk om dikke vrienden te zijn. “Ik vind het belangrijk dat OR-leden beseffen dat ze enerzijds de bestuurder niet altijd kunnen pleasen en anderzijds ook geen vakbondslid zijn dat de vuist strijdbaar omhoog steekt. Als OR moet je het belang van de hele organisatie in het oog houden.”

Stevig in de schoenen staan

Dat Wieteke Krol stevig in haar schoenen staat, bewees ze in haar OR-tijd wel tijdens een conflict met haar bestuurder. “ Er was sprake van financieel wanbeleid en wij hielden onze poot stijf. Dat leidde destijds uiteindelijk tot het vertrek van de bestuurder. Een enorme overwinning.”

Meer over Wieteke
×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.