Home > Referenties > Gemeente Den Haag

Een OR-training op maat precies naar behoefte

Afgelopen maart begonnen Eline Jansen en Ilonka Vlasveld in de OR van de gemeente Den Haag. Een ietwat valse start door de coronacrisis, vinden ze zelf. Maar dat maakt ze niet minder gemotiveerd, ze roeien gewoon met de riemen die ze hebben. Zo volgden ze begin december een online OR-training. Ilonka: “Stilzitten is geen optie, deze variant op de OR-training was precies wat we nodig hadden. 

Voortraject

Voor de online trainingsdag vonden er een aantal korte sessies plaats om de training zo goed mogelijk op maat te maken“In kleinere groepen spraken we online af om met Didi om even de thermometer erin te steken. Wat is de gemeenschappelijke deler? Waar liggen onze verbeterpunten? En aan welke informatie hebben de meeste van ons behoefte? Door dit vooraf een aantal keer in kleine getalen te doen, sloot de training naadloos bij ons als OR aan”, vertelt Eline. 

Training op maat

“Voor ons was het belangrijk dat de training praktisch was, dat we handvatten kregen om op door te pakken en het niet onnodig ingewikkeld werd omdat het nu online plaatsvond.”, vertelt Ilonka. De training startte met theorie rondom de WOR voor alle 16 OR-leden. Daarna splitte de groep op om met de theorie aan de slag te gaan.  

Eline: “Op dit moment staan we voor een adviesaanvraag over een omvangrijke reorganisatie. Daar wilden we concrete handvatten voor. Met de theorie uit de WOR konden we met behulp van Didi daarmee aan de slag. We kregen inzicht in waar we als OR wat van moeten vinden en wat buiten onze macht of takenpakket ligt.  

De training was online heel laagdrempelig wat fijn was omdat niet iedereen uit de OR dagen achter het scherm zit. Iedereen kon toch goed meekomen.
Eline Jansen

Directief maar niet dwingend

Ilonka: “De kunst was om zowel directief de training in te steken als ons op de juiste moment zelf na te laten denken. Didi schatte heel goed in waar we als OR staan. Dat betekent dat we zelf tot nadenken werden aangezet en dat ze soms aangaf hoe zij het zelf zou aanpakken.” 

“Ze heeft ons op een natuurlijke manier in de mal van de OR gestopt. Door verschillende veelvoorkomende valkuilen van de OR voor te leggen, werd ons heel goed een spiegel voorgehouden. We hebben nu duidelijk waar we als OR invloed op hebben. 

Wat zei Didi nou?

De eerste lessen uit de training heeft de OR van gemeente Den Haag al in de praktijk toegepast. “We lopen niet langer tegen dezelfde fouten aan en hebben nu meer kennis om de diepte in te gaan over onderwerpen. Tegelijkertijd grijp ik als voorzitter makkelijker in als we te veel de diepte in gaan richting managementniveau. Daar gaan wij als OR niet over. Dan herinner ik iedereen eraan: ‘wat zei Didi ook alweer?’ Zo gaat de discussie weer de goede kant op.  

Als we voorbij onze OR-werkzaamheden gaan, gooi ik Didi’s naam even op in de groep om iedereen weer even te herinneren aan waar onze taken liggen.
Ilonka Visser

Nog meer hulp

Uitgeleerd is de OR nog niet. “Begin 2021 kijken we wat voor trainingen ons nog verder gaan helpen. In de tussentijd zijn we druk met de adviesaanvraag van de reorganisatie. Hiervoor vroegen we Didi ook onze consultant te zijn. Ze houdt ons scherp, weet waar we staan en zo leren we in de praktijk steeds weer bij”, aldus Ilonka. Eline: “Het is fijn als iemand van buitenaf je even terug op de rails duwt als het nodig is.” 

Benieuwd naar de ervaring van anderen met MZ Services?

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.