Home > Referenties > Gemeente Zwartewaterland

TMA-training: bevestiging van de functie

Een nieuwe OR. Taken en functies worden verdeeld. En jij gaat ervan uit dat jouw rol bij je past. Maar hoe weet je zeker dat jij als OR-lid in de juiste rol zit? Gerda Kijk in de Vegt en het dagelijks bestuur van de OR van gemeente Zwartewaterland zochten dat uit. Zij deden een Talent Motivatie Analyse en bijbehorende training. Gerda: “Ik was wat sceptisch, maar dat is helemaal weggenomen.”

Nieuwe OR, nieuwe taken

In maart werd de OR van Gerda verkozen. “Ik werk al lang bij de gemeente en zit vaak bij georganiseerde overleggen omdat ik lid ben van de vakbond. Daarom leek OR-lid worden wel wat voor mij. Toen er een tekort was aan leden, stelde ik me dan ook verkiesbaar.” Zo geschiedde. 

Een collega van Gerda wilde graag de rol van secretaris vervullen, maar wel met een back-up. “Ik ben in mijn huidige functie ook secretaris van de Commissie bezwaarschriften, dus de rol van tweede secretaris past goed in mijn straatje.”  

Charlotte Muller
TMA in het kort: de Talent en Motivatie Analyse is een assessment dat drijfveren en voorkeursgedrag of talent meet. De drijfveren variëren van emotionele balans, motieven, sociale en beïnvloedende talenten, leidinggevende en organisatorische talenten. Bij iedere drijfveer hoort een score die jouw voorkeursgedrag weergeeft. 

De test

Collega’s die eerder in de OR zaten, waren bekend met TMA en vonden dit een goede start voor het dagelijks bestuur. “Ik was eerlijk gezegd wat sceptisch. Zelf ben ik meer van de praktische trainingen waar ik kennis en wetgeving uithaal. Dit voelde voor mij wat zweverig.” Maar, dat weerhield Gerda er niet van de test te maken en deel te nemen aan de training.  

“Voor de training van MZ Services ontvingen we de uitslag van onze test. Wat dat betekent, is dan nog niet echt duidelijk. Bij emotionele balans scoorde ik bijvoorbeeld een vier met een pijl naar links. Is dat goed? Of juist slecht? De training verhelderde dat.” 

De training is heel leerzaam en verhelderend op een niet-confronterende manier.
Gerda Kijk in de Vegt

Tekst en uitleg

Tijdens de TMA-training worden alle resultaten uit de test toegelicht. “Zodat de kleuren, cijfers en pijlen ook een betekenis krijgen. Tijdens de training zagen we eerst een uitslag om vervolgens te bedenken wie erbij zou horen. Voor ons was de uitkomst vooral een bevestiging: we hebben allemaal een functie die bij ons als persoon past. Dat is natuurlijk prettig om zeker te weten. Wel bleek dat ik ook voorzitter had kunnen zijn, dat vind ik erg interessant om te weten. 

Overtuigd

Bovendien kregen wij meer inzicht in onze kwaliteiten en het voorkeursgedrag. Op veel gebieden kwamen alle DB-leden erg overeen. Alleen in de categorieënbeïnvloedende talenten’ en ‘organisatorische talenten’ zaten opvallende tegenstellingen. Het is fijn dat er dan wordt uitgelegd waarom dat voor een goede balans zorgt en hoe we daar als team goed gebruik van maken.”  

Dat jij piekt op hele andere vlakken dan jouw collega, is juist geen probleem. Het betekent dat het team elkaar goed aanvult. Dat jij erg energiek bent en de ander juist geduldig, wil niet zeggen dat jullie botsen. Eerder dat er een goede balans is in de groep. 

Gerda omschrijft zichzelf als nuchter en staat met beide voeten op de grond. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het nut van de training vooraf inzag. Maar het heeft me echt positief verrast. Niet zweverig of langdradig, maar duidelijk, kort en krachtig. Achteraf was het zeker de moeite waard.” 

Ontdek net zoals Gerda of jij de rol hebt binnen de OR die bij je past. 

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.