Home > Referenties > Insight

Nieuw in de OR: wat zijn de uitdagingen?

Na een paar jaar werkervaring bij een organisatie, sluiten sommige collega’s zich aan bij de OR. Ook Nanda Heijnen, Solution Sales Specialist bij Insight, zette begin dit jaar deze stap. De OR van Insight volgde als één team de online OR-training van Wieteke Krol (Trainer en adviseur bij MZ Services).

“Ik stapte de OR erg onbevangen in: ik had nog geen gekaderd idee wat ik ervan moest verwachten”
Nanda Heijnen (Insight)

‘Go with the flow’

Nanda: “Dit jaar stopten enkele OR-leden, dat leek mij een mooi moment om een stap richting OR-deelname te zetten. Het is een mooie manier om onze organisatie van de andere kant te bekijken. In mijn functie vind ik het erg leuk om connecties te maken met verschillende collega’s: dat is een groot onderdeel van mijn rol in de OR. Ik stapte er onbevangen in, omdat ik geen goed beeld kreeg van wat ik van de werkzaamheden van een OR-lid moest verwachten. Natuurlijk heb ik me ingelezen, maar ik ben vooral voor een ‘go with te flow’-instelling gegaan, waarbij ik wilde leren van collega’s die al langer OR-lid zijn. De OR is met vijf extra personen flink gegroeid: de teller staat nu op negen leden. De balans in de OR tussen frisse nieuwkomers en ervaren specialisten is goed. Het is leuk en leerzaam om als nieuw lid kennis te maken met alle ‘ins & outs’ van de OR: gelukkig delen ervaren leden handige tips.”

Herhaling & nieuwe thema’s

Nanda: “De training werd vorig jaar al een keer uitgesteld, maar dit jaar ging het gelukkig wel door. Uiteraard volledig digitaal via Teams, maar daar kijkt een doorgewinterde IT-Services organisatie die al ruim een jaar thuiswerkt niet meer van op. Teams is voor ons dan ook niet nieuw, maar als OR-team hadden we het natuurlijk leuker gevonden om de training fysiek te volgen. De inhoud van de training was goed afgestemd op de mate van ervaring van de verschillende OR-leden. Wieteke was al met onze OR bekend, omdat ze een paar jaar geleden al een training had gegeven voor onze organisatie en dat was goed bevallen. Ondanks dat de inhoud bij de oude garde al eerder behandeld was, werden de verschillende thema’s volledig als nieuw ingestoken.”

“Wieteke wist iedereen op het juiste moment de ruimte te geven” – Nanda Heijnen (Insight)

Wat is de visie van én op een OR?

Nanda: “Voorafgaand aan de training hebben we samen met het team besproken wat de verwachtingen van iedereen waren. Naast het leren kennen van de andere OR-leden, wilde ik handvatten krijgen om mijn OR-werk zo goed mogelijk uit te voeren. Wat hoor je te doen en wat zijn de verschillende visies op én van een OR? Daarnaast was ik benieuwd naar de wettelijke kanten van een OR. De wensen en ideeën van de leden zijn door Wieteke gehoord en kwamen terug in de training. Mooi om te zien hoe Wieteke een gesprek gaande wist te houden, hoe ze haar stem heeft laten gelden en hoe ze iedereen de ruimte gaf om zijn eigen zegje te doen. Met steeds in het achterhoofd: hoe kijkt de OR naar de organisatie en hoe kijkt de organisatie naar de OR?”

Menselijk vs. zakelijk

Nanda: “De training werkte goed omdat Wieteke het menselijke deel en het zakelijke stuk goed samenbracht. De OR is over het algemeen zakelijk en serieus, maar het brengt ook veel plezier met zich mee. Haar enthousiasme en passie over wat je met een OR kan bereiken, hielp daar zeker bij. Daarnaast werkte haar manier van deelnemers bij elkaar zetten erg goed. Tevens kregen we als OR-leden door de training goed de tijd om elkaar beter te leren kennen. In de training was er veel aandacht voor hoe je als OR goed samenwerkt. Antwoorden op vragen als: Wie ben je? Wat heb je als OR-lid nodig? Wat zijn je krachten? Dat heeft goed geholpen, omdat we in ons werk buiten de OR weinig samenwerken. Om de samenwerking in de OR te laten slagen, is het van belang dat je elkaar goed leert kennen.”

Over Insight
Tegenwoordig is elk bedrijf een technologiebedrijf. Insight Enterprises Inc. stelt organisaties van elke omvang in staat met Insight Intelligent Technology Solutions™ en services de waarde van IT te maximaliseren. Als Fortune 500-bedrijf en wereldwijde leverancier van oplossingen en diensten voor digitale innovatie, cloud- en datacenter-transformatie, Connected Workforce en supply chain-optimalisatie, helpen we klanten om hun IT vandaag succesvol te beheren en tegelijkertijd te transformeren voor morgen. Van IT-strategie en ontwerp tot implementatie en beheer, onze 11.000 teammates helpen klanten bij het innoveren en optimaliseren van hun activiteiten om slimmer zaken te kunnen doen. Ontdek meer op nl.insight.com.

Didi Verhagen

Benieuwd naar andere ervaringen?

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.