Het belang van een ambtelijk secretaris voor jouw OR

20 februari 2018

Zet jij de ambtelijk secretaris van jouw OR ook vooral in voor zaken als notulen of het voorbereiden van een vergadering? Zonde, vindt Susanty Nap. Een ambtelijk secretaris kan jouw OR namelijk op veel meer manieren vooruit helpen. En hoewel de ambtelijk secretaris meestal een vrouw is, leren wij je graag hoe je zijn volle potentieel benut.

Het ontlasten van de OR-leden

Uiteraard is een ambtelijk secretaris ten eerste de aangewezen persoon om OR-leden te ontlasten. Hij zorgt ervoor dat de gekozen secretaris meer tijd overhoudt tijdens vergaderingen, zodat hij ook inhoudelijk zijn zegje kan doen in plaats van alleen notulen mee te pennen. Ook kan hij de OR-voorzitter ondersteunen bij zijn dagelijkse taak om de OR sturing te geven. Denk aan procesbegeleiding bij vergaderingen of het voorbereiden van stukken.

Gebruik de ambtelijk secretaris niet alleen voor de notulen

Je snijdt jezelf in de vingers als je de ambtelijk secretaris alleen inzet voor de agenda en notulen. Doordat hij een externe kracht is, heeft hij een bredere kijk op de organisatie. Hij weet hoe de hazen lopen en wat de verhoudingen in een organisatie zijn. Maak hier gebruik van! Zet hem bijvoorbeeld in als extern adviseur en laat hem meedenken over onderwerpen zoals vernieuwing van de medezeggenschap. 

Daag de ambtelijk secretaris uit om zich te ontwikkelen

Een ambtelijk secretaris kan in theorie een krachtige adviseur zijn voor jouw ondernemingsraad. Hij kan zich vastbijten in onderwerpen zoals vormen van directe participatie en hier advies op maat over uitbrengen. Uiteindelijk is het aan de OR of deze raad ook wordt overgenomen. MZ Services helpt graag bij het op gang brengen van een constructief gesprek.

Een stabiele factor in de medezeggenschap

Waar de OR elke drie a vier jaar vernieuwd wordt, blijft de ambtelijk secretaris vaak langer aan. Vooral een ondernemingsraad die net begint, plukt hier de vruchten van. De ambtelijk secretaris kent het klappen van de zweep en kan zeker in de beginfase helpen met gerichte coaching voor OR-leden.

Een extra paar ogen en oren

De ambtelijk secretaris wordt binnen bedrijven vaak gezien als de spin in het web. Hij beweegt zich door de gehele organisatie en voert bijvoorbeeld ook gesprekken met de secretaris aan de bestuurlijke kant. Hierdoor heeft hij beschikking tot nuttige informatie die onbereikbaar blijft voor OR-leden. Geef hem de tijd en je zult zien dat het waardevolle input oplevert. 

MZ Services biedt verschillende korte workshops voor ambtelijk secretarissen.

Je doet hier vaardigheden op die perfect aansluiten bij het vak. Naast deze korte en praktische workshops bieden wij ook maatwerk inwerk- en coachprogramma’s waarin jouw ontwikkeling helemaal centraal staat.
×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.