Altijd al een trainer

17 februari 2020

Door: Didi Verhagen

Van jongs af aan ben ik al bezig met de ontwikkeling en training van mensen om me heen. Zo hielp ik mijn acht jaar jongere broertje en zusje met hun huiswerk. Niet door het voor ze in te vullen, maar juist door iedere opdracht op te delen in stapjes en zo structuur aan te brengen. En door het grote geheel in beeld te brengen; ‘wat is de plek van deze opdracht, som of tekst in het grotere geheel?’

Didi Verhagen was altijd al een trainerVertrouwen en ontwikkeling

Toen ik elf was, gaf ik training aan jong turntalent. Ook hier deelde ik oefeningen op in meerdere elementen. Zo krijg je het sneller onder de knie. Het was zo tof om te zien hoe de flikflak iedereen uiteindelijk lukte. Die passie voor ontwikkeling zette ik door op het CIOS. Daar werd ik zwemlerares. Ik gaf jonge kinderen het vertrouwen dat ze het konden. Ik zag ze letterlijk de sprong in het diepe wagen en zelfredzaam worden: dat was prachtig.

Blijven oefenen, leren en ontwikkelen tot het lukt. En daarbij steeds het totaalplaatje voor ogen houden. Dat vind ik mooi om te zien bij mezelf en anderen.

De cirkel rond

Nadat ik het CIOS en HBO hospitality & leisuremanagement had afgerond, begon ik aan de universitaire studie Organisatiewetenschappen. Daar ontdekte ik hoe de rol en plek van medewerkers het functioneren van een organisatie beïnvloedt. Ik vond het super interessant om te leren hoe je een goed werkklimaat creëert en hoe je medewerkers stimuleert te blijven groeien.

Na een eerste baan als coach van startende ondernemers, kwam ik bij MZ Services terecht. De cirkel was rond. Leren en ontwikkelen, adviseren, trainen én het functioneren van organisaties: alles kwam er terug. Ik had eigenlijk nog nooit van de term ondernemingsraad gehoord. De dag voor mijn sollicitatiegesprek heb ik daarom allerlei boeken doorgespit over het onderwerp.

Broekie op de werkvloer

Hoe kunnen we jou helpen te groeien en te ontwikkelen in ondernemingsraad of als organisatie? Ik weet nog goed hoe spannend ik het vond om te beginnen bij MZ Services. Alles wat ik wilde was daar, maar kennis van OR’en had ik niet. Tegelijkertijd voelde ik me meteen thuis. Ik wist dat het goed zou komen. Mijn collega’s waren allemaal oude rotten in het vak en gaven mij het vertrouwen. Als jong broekie gooiden ze me in het diepe. Trail and error met een stevige back-up als dat nodig is; daar groei ik nou eenmaal het meeste en het snelste van. 

Enthousiast door tot directeur

In 10 jaar tijd ben ik doorgegroeid van trainer-adviseur naar directeur. Er lag geen masterplan aan ten grondslag, maar toen de kans zich voordeed, greep ik hem met beide handen aan. Medezeggenschap is altijd in ontwikkeling. Werkgevers moeten een goed werkklimaat creëren waarin werknemers zich ontwikkelen en samenwerken. Zij zijn ondanks veranderingen in het werkveld altijd op zoek naar betekenisvol werk. Medezeggenschap en participatie dragen bij aan deze behoefte. In deze rol krijgt mijn visie nu nog meer ruimte. 

In alle eerlijkheid, ik had de functie van directeur natuurlijk wel onderschat. Maar team MZ Services is een geweldig team; ook ik mag fouten maken en daarvan leren. En het feit dat dat mag, geeft zoveel vertrouwen. Het is fijn om samen te werken met collega’s die met een gezonde dosis optimistisch idealisme elke dag ondernemingsraden, professionals en organisaties ondersteunen in hun ontwikkeling. 

Hoe kunnen we jou helpen te groeien en te ontwikkelen als ondernemingsraad of als organisatie? 

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.