Krijg de European Works Council op één lijn

17 juli 2019

Door: Geert-Jan Jaarsveld

Waar ondernemingsraden in Nederland in de wet zijn verankerd, is dat in de rest van Europa vaak niet het geval. De enige rechten die de European Works Council volgens regelgeving echt heeft, is het recht op informatie en het recht op een jaarlijks overleg. Ontdek hoe je het meeste uit jouw Europese ondernemingsraad haalt. 

Vorm een visie

Bij gebrek aan een wettelijk kader is een goede visie het enige dat jouw club verbindt. Voorkom dat je de speelbal van andermans strategie wordt en onderzoek wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Wurm vervolgens een voet tussen de deur en bewijs jouw toegevoegde waarde. Maak voor de bestuurder tastbaar wat jouw European Works Council hem oplevert. 

Geert-Jan Jaarsveld
Bedenk je:
  • Wie jullie zijn
  • Waar jullie voor staan
  • Welke universele thema’s jullie belangrijk vinden
  • Wat voor resultaat je wilt bereiken
Til jouw European Works Council naar een hoger niveau en bewijs jouw toegevoegde waarde. Geert-Jan begeleidt jullie graag. 

Universele thema’s

De verschillen tussen landen zijn soms groot. In Nederland vinden we het inmiddels al normaal dat er massages op het kantoor worden gegeven. In Griekenland zijn ze al blij als er gratis water op het werk is. Zoek daarom naar universele thema’s, zoals vitaliteit, en vertaal deze voor elk land in zijn eigen context. Zo breng je zaken op strategisch niveau collectief in beweging.

Neem jezelf serieus en handel proactief. Dat je formeel geen adviesrecht hebt, betekent niet dat je geen nuttige adviezen levert.

Zorg dat de European Works Council waarde toevoegt

Jij mag als werknemer in gesprek met het hoogste orgaan binnen jouw organisatie. Dat kan spannend zijn, maar dat is geen reden om jezelf niet serieus te nemen. Zorg daarom dat je jouw overleg met de bestuurder goed voorbereidt en laat je niet zomaar van de wijs brengen. Onderzoek hoe het binnen de organisatie gesteld is met de thema’s die jullie eerder vaststelden, zodat je eventuele stellingen kunt beargumenteren.

Door het thematisch aan te pakken, voorkom je dat je van incident naar incident rent en behoud je een helikopterview.

Kies een benaderwijze

Stel dat vitaliteit een thema is dat je wilt behandelen. Je kunt de bestuurder dan vragen of hij het daarmee eens is en op welke manier hij ontwikkelingen zou willen ondersteunen. Of je gaat met jouw European Works Council voor een directe benaderwijze en je legt een kant-en-klaar plan neer om in alle Europese vestigingen eens per week fruit aan te bieden. Welke benaderwijze je kiest, is afhankelijk van jouw visie en strategie. 

Als EOR-lid zit je op een unieke post die niet te vergelijken is met een normale OR. Het kan dan helpen om te sparren met gelijkgestemden. Heb jij behoefte aan intervisie met andere EOR-leden? Laat het ons weten. 
×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.