Weg met de HR-cyclus, terug naar het boerenverstand

30 oktober 2018

Door: Patrick Hüngens

hr, alleen de term vind ik al vreselijk. Alsof mensen niet-levende productiemiddelen zijn. Wat dat betreft sluit de gerobotiseerde manier waarop veel managers (moeten) werken hier perfect bij aan. Neem de hr-cyclus: een naar mijn mening volslagen doorgeslagen manier om medewerkers te controleren en een blok aan het been van menig bedrijf. Alle functioneringsgesprekken uit de agenda dus?

Een verplicht nummer

Natuurlijk is het belangrijk om doelen te stellen en zaken met elkaar te bespreken, maar moet dat nou echt met vijf voorgeschreven gesprekken per jaar? Medewerkers ervaren de hr-cyclus als een verplicht nummer en zien er vooral tegenop. Leidinggevenden zijn zo druk met het voorbereiden van gesprekken en het maken van verslagen dat er van sturen en managen niets meer terechtkomt. Absurd, want tegelijkertijd vinden zowel medewerkers als leidinggevenden het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.

Vroeger deden we het ook zonder hr-cyclus

Oh, the good old days. Toen je gewoon nog bij je leidinggevende op het matje geroepen werd als er iets mis ging, in plaats van dat je in december een standje krijgt omdat je volgens het systeem in januari twee dagen te laat was. Vroeger ging jouw manager nog een echt gesprek met je aan over jouw persoonlijke ontwikkeling, in plaats van een door hr bedachte checklist af te vinken.

Terug naar de bedoeling

Beste manager, mag ik je wat vragen? Hoe zou het zijn als je je niet meer bezig zou hoeven te houden met door anderen bedachte regeltjes en ‘vinklijstjes’? En hoe zou je het vinden om gewoon weer jouw boerenverstand te gebruiken? De dialoog aan te gaan met jouw medewerkers op het moment waarop jij vindt dat dat nodig is?

En hr-manager, hoe zou je het vinden als je de ruimte en tijd zou hebben om na te denken over strategische zaken waar de organisatie en de medewerkers behoefte aan hebben? Over onderwerpen als arbeidsvoorwaarden, duurzame inzetbaarheid van medewerkers of over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Zaken waar jullie nu niet aan toe komen door operationeel gehannes over een hr-cyclus waar geen hond op zit te wachten. Behalve dan misschien de leveranciers van de systemen die daarvoor ‘onmisbaar’ zijn?

Makke schapen

We zijn steeds slimmer en hoger opgeleid, maar volgen onzinnige systemen zonder weerstand. We hebben het over lean en agile alsof ze het ei van Columbus zijn, terwijl dit alleen betekent dat je onzin schrapt en meebeweegt met veranderingen. En over scrummende bedrijven, die onder aanvoering van een ‘Chief Happiness Officer’ van sprint naar sprint bewegen om via een iteratief proces al co-creërend te sturen op KPI’s, wil ik het niet eens meer hebben.

Jouw medewerkers zijn gewoon mensen

Doe gewoon normaal, denk logisch na, luister goed naar je medewerkers en neem jezelf niet te serieus. Dan heb je al die onzin niet nodig. Pak je rol als manager, doe wat je moet doen en behandel de medewerkers als mensen. Dat is de voorwaarde om het écht ergens over te hebben. En wacht niet tot de hr-afdeling het plant, maar smeed het ijzer als het heet is.

Dit is jouw taak als manager

Maak afspraken op het moment dat het nodig is en leg ze vast als je zélf vindt dat dat moet. Vertrouw erop dat je medewerkers hun werk ook het liefst zo goed mogelijk doen en niet ‘s ochtends van huis gaan met de gedachte de zaak weer eens goed in de soep te laten lopen. Toon waardering als dat kan en treed op als het moet. Dat is namelijk wat je moet doen als manager.

Patrick Hüngens

Noem jij een bila liever weer gewoon een gesprek onder vier ogen? En heb je het liever niet over een POP, maar gewoon over de wens om je te ontwikkelen? Join the club. Patrick helpt je graag verder.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.