Vergroot jouw draagvlak met improvisatieoefeningen

30 september 2019

Als OR-lid wil jij impact maken. Maar dat doe je niet door bij elk voorstel meteen je hakken in het zand te zetten. Grote kans dat de bestuurder je zo alleen ervaart als een pain in the ass. Neem daarom een positief-constructieve houding aan. Dineke van Loon: “Met behulp van improvisatieoefeningen wordt deze attitude al snel een tweede natuur.”

Improvisatieoefeningen

Positiviteit leidt tot meer resultaat. Benader iedere situatie daarom met een optimistische mindset. “Tijdens een training kun je bijvoorbeeld de ‘Wat ik leuk vind aan je voorstel…’ oefening gebruiken. De gekste dingen worden dan gevraagd, zoals ‘kan ik 10.000,- van je lenen?’. Door eerst een positieve draai te geven aan je antwoord, leer je op een positief-constructieve manier te denken. Waarbij je nog steeds je kritische rol behoudt.” 

Improvisatieopdrachten helpen je om gesprekken op een andere manier in te steken. Oefen bijvoorbeeld om een vraag niet met ‘nee’, maar met ‘ja, en…’ te beantwoorden. Je zult zien dat dit voor bijzondere wendingen en nieuwe openingen zorgt.

Reflecteer na iedere improvisatieoefening

“Leer je deze technieken tijdens een training, dan reflecteren we altijd op hoe het ging. We blikken terug op de reacties. En we bespreken wat er nog beter kan in de communicatie. Hierdoor wordt het belang van essentiële communicatie-elementen zoals goed naar elkaar luisteren en bouwen op wat een ander zegt, gaandeweg zelf ervaren.”

Verweven met het dagelijks leven

“In het dagelijks leven weet je ook niet hoe een gesprek precies gaat verlopen. Door te oefenen met toegepaste improvisatietechnieken, kun je bijvoorbeeld leren om met een positieve houding je draagvlak te vergroten. De volgende keer wanneer een collega aan jouw bureau staat, zeg jij dus niet meteen nee. Gebruik deze gedachtegang ook wanneer je boodschappen afrekent of een vriend om een gunst vraagt. Je zult zien dat het je leven leuker maakt!”

Haal maximaal resultaat uit jouw training met een trainingsacteur.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.