Integraal of kiesgroepen: wat past bij jullie OR?

Door: Wieteke Krol

Er zijn verschillende manieren om het kiesstelsel van jullie OR-verkiezingen in te richten. Ga voor een integrale aanpak, kiesgroepen of een combinatie van beiden. In dit blog leg ik graag de voor- en nadelen per aanpak uit. Zo maken jullie een weloverwogen keuze.

Het verschil tussen beide systemen

Bij de integrale aanpak mogen alle medewerkers op iedere kandidaat in het bedrijf stemmen. Kiesgroepen verdelen het bedrijf juist onder in verschillende segmenten. Bijvoorbeeld ‘het kantoor’ of ‘vestiging A’. Medewerkers stemmen dan verplicht op iemand binnen hun eigen afdeling.

Helemaal integraal

Een integrale aanpak werkt vooral als iedereen in het bedrijf elkaar goed kent. Het risico is dat het een te eenzijdige OR oplevert. Er stellen zich bijvoorbeeld alleen kantoormedewerkers verkiesbaar en niemand van de buitendienst. Zeker in een hiërarchische organisatie is de kans groot dat mensen die lager op de ladder staan minder snel op het idee komen om zich verkiesbaar te stellen. Het gevolg is dat niet alle onderdelen van het bedrijf vertegenwoordigd zijn.

Meer over kiesstelsels voor OR-verkiezingen

Kiesgroepen for president

Als er veel verschillende afdelingen in een organisatie zijn, kan het daarom slim zijn om juist voor kiesgroepen te gaan. Je stimuleert dan een goede afspiegeling van het bedrijf in de OR. Natuurlijk kan dit ook weer in jouw nadeel werken. Bijvoorbeeld wanneer zich van de  kiesgroep ‘buitendienst’ niemand verkiesbaar stelt. Er blijft dan een vacature over die niet door een andere afdeling mag worden ingevuld.

Combineren

Wil je de vruchten van beide aanpakken plukken? Ga dan voor een combinatie van beiden. Je maakt dan bijvoorbeeld wel kiesgroepen, maar één van die kiesgroepen is integraal en bevat het voltallige personeel. Iedere medewerker kiest dan eenmaal voor de ‘eigen’ kiesgroep en nogmaals voor de kiesgroep integraal.

Vind je het nog lastig om te beslissen wat het beste werkt voor jouw OR-verkiezingen? Wij helpen je graag met deskundig advies.
×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.