Medezeggenschap nieuwe stijl: het is even wennen

23 juli 2019

Door: Susanty Nap

De medezeggenschap maakt een transformatie door. Van angst jegens de bestuurder bewegen we steeds meer naar vertrouwen. Medezeggenschap nieuwe stijl draait om de dialoog en om samenwerking. Van de hakken in het zand naar samen aan één kant. De OR drijft zijn zin niet meer door, maar wordt een gelijkwaardige sparringpartner voor directie, MT en hr. 

Susanty NapNieuwe positie

Deze nieuwe rol vraagt om een andere denkwijze. Een sparringpartner wijst anderen niet constant op de WOR-rechten. En staat zijn visie niet op een zeepkist te verkondigen. Logisch dat traditionele OR’en kampen met teruglopende animo, want wie heeft er nu zin om zich in deze negatieve energie te storten? Kom daarom los van oude denkbeelden en richt je in plaats daarvan op de bedoeling van jouw OR-werk. 

Het is vast niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat we het tegen je zeggen: als jij niet weet waarom je iets doet, kun je dit ook niet aan een ander overbrengen. Laat artikel 25 en 27 daarom los en bedenk je in plaats daarvan waar je als OR graag het gesprek over wilt aangaan Dat maakt je een veel waardevollere gesprekspartner.

Gerichte scholing

Natuurlijk is deze nieuwe stijl van medezeggenschap bedrijven even wennen. Een trainer kan je daarom helpen de transformatie in medezeggenschap te maken en je positie en rol als OR te herzien. Laat je in een training inspireren door de nieuwe stijl en vertaal deze direct in jullie werkwijze. Of hij schuift tijdens overleggen aan als onpartijdige gespreksleider die de dialoog stimuleert. 

Zouden jullie deze nieuwe stijl van medezeggenschap graag implementeren? Maar weten jullie nog niet hoe je dit in de praktijk brengt? Ik help je graag om de transformatie te duiden en gerichte handvatten te bieden voor het OR-werk anno nu.

Ter inspiratie kun je de referentie van Talma Borgh lezen. Een zorgorganisatie waar weinig animo voor een OR was en die inmiddels met een geheel nieuwe vorm van medezeggenschap bezig zijn: de organisatieadviesgroep.

Bekijk ons aanbod op het gebied van training en advies en krijg een beeld van wat er mogelijk is. Al onze trainingen zijn maatwerk. We gaan dus graag met jou in gesprek om te ontdekken waar jij precies behoefte aan hebt en passen daar onze dienstverlening op aan.
×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.