Mis jouw momentum niet: investeer nu in de OR

29 januari 2020

Door: Didi Verhagen

De OR-verkiezingen voor gemeenten staan op de agenda voor 11 maart 2020. Veel gemeenten kampen met het goed gevuld krijgen van hun OR. Dat is niet zo gek; arbeidsverhoudingen zijn – als gevolg van onder andere globalisering, digitalisering en automatisering – de afgelopen decennia enorm veranderd. En de medezeggenschap is maar in beperkte mate mee veranderd. De OR is een fantastisch orgaan, maar past hij nog bij de werkwijze van organisaties anno 2020? 

De rollen binnen een mooie OR

De verschillende rollen binnen een ORDat maakt dat OR’en en bestuurders vaak moeten zoeken naar een samenwerkingsvorm die recht doet aan de bevoegdheden en procedures van de OR en tegelijk tegemoet komt aan de behoeften van de organisatie en bestuurder. Wij kunnen je hier veel meer over vertellen, en concrete handvatten en modellen aanreiken, maar het begint natuurlijk met een mooie ondernemingsraad. Met een mooie ondernemingsraad bedoel ik niet alleen een goed gevulde raad maar vooral ook een raad waarin verschillende rollen vertegenwoordigd zijn. Die van de kritische vriend bijvoorbeeld, maar ook die van de netwerker, de regisseur en de expert. Maar bovenal wil je dat de raad gevuld is met medewerkers die vanuit hun betrokkenheid en met een optimistisch idealisme een bijdrage willen leveren aan het succes van de organisatie.

Investeer op tijd in je OR

Een mooie OR begin je niet wanneer de verkiezingen geweest zijn, daar begin je eerder mee! Diverse organisaties vragen ons (lunch)lezingen voor medewerkers te geven om management en medewerkers te inspireren. We vertellen hoe je in een OR van betekenis kunt zijn voor de organisatie waarvoor je werkt, welke competenties je ontwikkelt en hoe medezeggenschap een energiegevend proces kan zijn. Dat dit niet draait om formaliteiten, maar juist om het bijdragen aan het succes van de organisatie, hoe het als vliegwiel voor eigenaarschap en betrokkenheid in de gehele organisatie kan fungeren. En hoe leuk het is om in een heel ander, superdivers team samen te werken.

Begin eerder dan de start

Investeer na de verkiezingen in de onderlinge samenwerking en de competenties van de OR in een starttraining. Maar vergeet niet om nú al te investeren in de juiste mindset voor toekomstige OR-leden.

Wil je hier meer over weten? Download dan het whitepaper over de bedoeling van medezeggenschap.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.