Nieuwe OR, voorkom een valse start

28 maart 2019

Door: Walter Gouw

Als de OR-verkiezingen voorbij zijn, begint het echte werk pas. Het is voor jullie nieuwe OR nu belangrijk om zo goed mogelijk uit de startblokken te komen. Een eerste indruk maak je immers geen tweede keer. Voorkom een valse start en volg een basistraining. Een investering die gegarandeerd rendement oplevert. Wij helpen jullie op weg.

Waarom een basistraining?

OR-werk is als een spel dat je moet leren spelen. En of het nou verpakt komt in een Ravensburgerdoos of in de vorm van jouw baan: het lezen van de handleiding is een essentiële start. Veel nieuwe OR’en denken dat het kennen van de WOR voldoende is, maar het zit hem vooral in de juiste speltactiek. We leren jullie daarom een eigen visie op het OR-werk te vormen en geven tips over hoe je slim overlegt.

Een gestrekt been breekt sneller

Natuurlijk heeft jullie nieuwe OR bevoegdheden, maar het heeft geen zin om meteen op je strepen te gaan staan. Houd de relatie met de bestuurder goed en je zult merken dat er veel meer winst te pakken is.

De belangrijkste leerpunten:

1. De essentie van OR-werk  

Waarom stelde jij jezelf kandidaat voor de ondernemingsraad? En wat is het doel van medezeggenschap eigenlijk? Het zal je misschien verbazen, maar OR-werk is niet vrijblijvend. Het is belangrijk om meerwaarde te hebben voor het bedrijf. Wees daarom proactief in plaats van reactief. Constateer niet, maar draag oplossingen aan. Zo oefen je direct invloed uit op de agenda van de bestuurder.

2. Formuleer een visie en speerpunten

Enthousiast gaat jouw OR van start. Jullie zullen spijkers met koppen slaan de komende tijd! Heel goed. Maar niets is zo funest als goede voornemens waar niks van terecht komt. We onderzoeken daarom samen welke drie of vier speerpunten echt essentieel voor jullie zijn. Dit geeft richting en structuur voor de komende periode.

Leer het OR-spel te spelen.

Wij hebben de handleiding in ons bezit.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.