OR, arbo is geen moetje

Door: Arnoud Gazan

Ziet jouw OR de arbo ook als een verplicht nummer dat onderaan jullie to-do-lijst bungelt? Ik leg uit waarom je het onderwerp bovenaan op de agenda moet zetten. De belangrijkste tip: denk gewoon logisch na.

Ken je rechten

Dat jullie instemmingsrecht hebben op het gebied van een RI&E en PvA, weten de meesten wel. Maar dat er meer onderwerpen zijn waar je een zegje over mag doen, is minder bekend. Hier een opsomming van thema’s waar jullie je mee mogen bemoeien:

  • Het instemmen met de persoon en de positie van de preventiemedewerker.
  • De organisatie van de bedrijfshulpverlening.
  • Het re-integratiebeleid.
  • Het kiezen van een arbodienstverlener en het mede vormgeven van de inhoud van het contract.

Makke schapen

Als een OR zich al bemoeit met de arbo-omstandigheden, dan is dat vaak met lange tanden. Proactief wordt er al helemaal niets gedaan. Dat snap ik wel, want nu volgen we als makke schapen het plan van aanpak van de RI&E. Je denkt na over iets waar pas een aantal jaren later wat mee wordt gedaan. Maar zeg nou zelf: dat slaat toch nergens op?

Boerenverstand

Kijk vooral naar de dagelijkse praktijk. Inventariseer continu en bedenk snel een plan van aanpak voor kleine dingen. Stel dat er bijvoorbeeld bekabeling ligt waar mensen over struikelen. Zorg dan dat de kabelgoten verplaatst worden. Het klinkt simpel en dat is het ook. Met een trendy woord noemen we dat dynamische RI&E, maar eigenlijk is het niets meer dan je boerenverstand gebruiken.

Bekijk het blog dat Patrick Hüngens schreef over het gebruik van je boerenverstand.

Een leuke werkomgeving creëren

Laat het duidelijk zijn: we maken het veel moeilijker dan het is. Eigenlijk is Arbo gewoon het werk leuker maken voor jou en jouw collega’s. Samen kijken we hoe we jouw werkplek veiliger en gezonder maken. Jij weet als geen ander of het bureau aan jouw wensen voldoet en of je bijvoorbeeld genoeg beweging krijgt op je werk. Iedereen heeft er wel wat over te zeggen. Luister dan ook goed.

Hier moet jouw werkgever mee instemmen:

  • Je mag overleggen met de bedrijfsarts en andere arbeidsdeskundigen.
  • Je mag een-op-een contact hebben met de Inspectie SZW tijdens het bezoek aan jullie bedrijf.
  • Jullie mogen tijdens werktijd over de Arbo vergaderen.

Simpel, goedkoop en effectief

Hoe beter de Arbo-omstandigheden geregeld zijn, hoe beter de prestaties en hoe gemotiveerder het personeel. Dat is waar we het allemaal voor doen. Jij kunt daarbij helpen. Kijk elk werkoverleg hoe het volgende maand beter kan. Focus op kleine veranderingen. Is de verlichting op kantoor erg fel? Misschien kan het wat gedimd worden. Het lijkt een open deur, maar echt: zo simpel is het.

Arnoud helpt jullie graag om jullie arbobeleid terug te brengen naar de basis. Zo wordt de Arbo een must in plaats van een moetje.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.