Patrick Hüngens: tegen machtsposities, voor gelijkheid

27 maart 2020

Door: Patrick Hüngens

Als gepassioneerde en professionele wijsneus zijn er duizend-en-één plekken waar ik advieswerk kan doen. Toch was het voor mij al op jonge leeftijd duidelijk dat ik nooit gelukkig zou worden bij een werkgever die geen oog heeft voor belangen van medewerkers. Een erfenis van mijn vader, die in de medezeggenschap zat. Ik had altijd al een aversie tegen opgelegde macht. Voor mij komt bij MZ Services alles samen. Mijn visie, kennis en persoonlijkheid kan ik hier kwijt. 

Patrick HüngensActief tot het moet

Er heeft denk ik altijd een stukje anarchisme in me gezeten. Op de basis- en middelbare school verslond ik boeken. Lezen vond ik geweldig. Totdat ik ineens met de verplichte leeslijst werd geconfronteerd. Ik dacht: dat zullen we nog wel eens zien. Van de twintig boeken las ik er hooguit twee. 

Na het afronden van school moest ik eigenlijk in dienst. Gelukkig werd ik afgekeurd. Dat was namelijk echt een groot drama geworden. Ik kan absoluut niet tegen zinloze hiërarchie of mensen die status ontlenen aan hun positie. Een hoge officier die mij een nutteloze klus oplegt, daar zou ik nooit naar luisteren. 

Met de paplepel ingegoten

Mijn vader was altijd al actief in medezeggenschap als lid van de vakbond of in een OR. Ik denk dat ik daardoor in mijn jeugd al onbewust geleerd heb altijd dingen vanuit meerdere perspectieven te zien. Tijdens mijn studie bedrijfskunde werd ik daar bewust van. Destijds kwamen de bedrijfskundige goeroes veelal uit Amerika. Inspraak, laat staan medezeggenschap, was daar not done. Ik vond dat onbestaanbaar. Ik dacht: dat moet toch anders kunnen. 

In mijn werk bij de vakbond werd dat bevestigd: het kan anders. Ik kreeg steeds meer gevoel bij de ‘zwakkere’ partij. Leerde dat werkgeluk enorm belangrijk is en maakte me hard voor alle problemen die voorbij kwamen. De directie redt zich meestal wel. Een individu heeft het veel moeilijker met problemen op de werkvloer. Tegelijkertijd merkte ik toen al: het een kan niet zonder het ander. Directie en medewerkers hebben elkaar nodig om te groeien.

Directie en medewerkers hebben elkaar nodig om te groeien. Posities in een organisatie kunnen verschillen, maar iedereen is even belangrijk.

Van vakbond naar MZ Services

Mijn werk bij de vakbond ervaarde ik altijd als heel mooi en nuttig. Maar er werd naar mijn mening ook te weinig ontwikkeld. Ze gingen niet met de tijd mee. Om zelf niet ongelukkig te worden in mijn werk, moest ik op zoek naar iets anders. Een plek waar ik niet alleen met de achterban in gesprek ga, maar ook oog kan hebben voor de belangen van de ondernemer. Die vond ik bij MZ Services. 

We gaan niet alleen om de tafel met de OR of de directie. We plaatsen ons te midden van de directie, hr, OR en de medewerkers. Medewerkers en OR denken vaak dat de belangen van de directie tegengesteld zijn. Aan mij de taak dat te ontkrachten en gezamenlijke overeenstemming te vinden. Posities in een organisatie kunnen verschillen, maar iedereen is even belangrijk. Alleen als we ons dat met z’n allen realiseren, creëren we goed functionerende organisaties waar mensen met meer plezier werken.

Groei en ontwikkel met de hulp van Patrick als persoon en organisatie.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.