Oefen jouw communicatievaardigheden met een trainingsacteur

29 augustus 2019

Houd meer controle over gesprekken door praktijksituaties te oefenen met een trainingsacteur. Deze bootst op een overtuigende wijze een persoon, emotie en gedrag na. Een dwarse bestuurder, verhitte vergadering of dominante collega: leer hoe je jouw communicatie verbetert en elke situatie de-escaleert. Trainer en trainingsacteur Dineke van Loon legt graag uit hoe dat werkt.

TraininDineke van Loong op maat

Leren doe je het beste door te ervaren. Een trainingsacteur reageert op jouw gedrag en brengt de gehele communicatie zo efficiënt in beeld. Dineke: “Iedereen loopt wel eens tegen vervelende situaties aan. Ik vraag daarom aan cursisten waar zij mee willen oefenen en aan de hand daarvan bepaal ik welk persoon ik speel. Uit een mengpaneel van emoties kies ik hoe ik als acteur reageer.”

Met een trainingsacteur oefen je om beter te reageren, zonder de relatie te beschadigen. Op mij mag je gerust 10 keer onvriendelijk reageren. Ik zal het je niet kwalijk nemen.

Spelen vanuit theorie

Van beter onderhandelen tot geweldloos reageren: Dineke speelt moeiteloos de casus van jouw keuze na. “Tijdens de serious game speel ik bijvoorbeeld een bestuurder waarmee jullie moeten onderhandelen. Als jij moeite hebt met een eigenwijze bestuurder dan speel ik die juist. In drie rondes komen alle OR-leden bij mij langs. Jullie vormen een beeld van het probleem, vormen een oordeel en nemen een besluit als OR. Na iedere ronde bespreken we na hoe het gesprek ging.” 

Feedback van de trainingsacteur

“Ik geef de cursisten feedback vanuit mijn personage, maar ook als trainer. Wanneer de OR het bijvoorbeeld heel belangrijk vindt om de prijzen van de kroketten in de kantine te verlagen, zeg ik vanuit het bestuurdersperspectief wat mij daaraan irriteert. Als trainer benoem ik vooral concreet gedrag en het effect daarvan. Bijvoorbeeld als een OR-lid veel met de ogen rolt, veel met de armen over elkaar zit of juist de bestuurder niet durft aan te kijken.”

Oefen levensechte situaties met een trainingsacteur en verbeter de OR-communicatie.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.