Wat jouw OR kan met de uitbreiding van WOR artikel 31

17 september 2018

Door een wetswijziging van WOR artikel 31 moeten bestuurders voortaan met OR’en in gesprek over lonen en beloningsverschillen. Doe hier jouw voordeel mee.

WOR artikel 31: in gesprek over beloningsverschillen

Door: Wieteke Krol

De bonus van ING-topman Ralph Hamers deed eerder dit jaar het stof opwaaien en verschillende onderzoeken toonden aan dat er vaak nog een fikse kloof zit tussen het salaris van mannen en vrouwen in dezelfde functie. Beloningsverschillen in organisaties zijn aan de orde van de dag. Nu de Eerste Kamer instemde met een wijziging van WOR artikel 31 krijgen OR’en meer ruimte om de discussie over dit onderwerp te starten.

Uitbreiding van artikel 31 van de WOR

Artikel 31 van de WOR regelde eerder al dat bestuurders OR’en moeten informeren over topsalarissen. Dit vond de politiek echter nog wat vrijblijvend. Deze wetswijziging maakt beloningsverschillen daarom een verplicht onderwerp in de agenda. Bedrijven met honderd werknemers of meer moeten hierover voortaan jaarlijks in gesprek met de OR. Zo hoopt de overheid meer bewustwording te creëren rondom loonkloven binnen organisaties.

Niet informeren, maar reageren

Hoewel OR’en geen instemmings- of adviesrecht hebben op dit gebied, kunnen zij wel degelijk invloed uitoefenen binnen de organisatie. Waar er eerst alleen een bulk informatie jullie kant op kwam, is het nu zaak de discussie aan te gaan. Het is voor een bestuurder immers heel wat anders om alleen informatie te hoeven delen of daadwerkelijk in gesprek te gaan over  lonen en beloningsverschillen.

Een open klimaat

Op het moment dat jou verplicht wordt om ergens over mee te praten, ben je ook vrijer om je door de organisatie te bewegen. Bedenk je als OR daarom alvast wat je van de kwestie vindt en doe eventueel onderzoek binnen jullie organisatie. Houd bijvoorbeeld een enquête op een afdeling die bekend staat om beloningsverschillen. Zo creëren jullie draagvlak en scheppen jullie de juiste voorwaarden om jullie standpunt te beargumenteren.

Liever niet met gestrekt been

Stel de bestuurder keert een bonus uit. Deze omvat een flink percentage van het totale bedrijfsbudget en jullie zijn het hier als OR niet mee eens. Je kunt dan met gestrekt been het gesprek in gaan, maar daar schieten jullie waarschijnlijk niets mee op. Probeer je liever voor te stellen wat het belang van de bestuurder zou kunnen zijn en ga zoveel mogelijk op zoek naar gezamenlijke belangen. Alleen zo ontstaat er een gelijkwaardig gesprek. Benoem hierin ook de tegenstrijdige belangen en ga op zoek naar een middenweg.

Wieteke Krol

Of het nou om artikel 31 of artikel 1 gaat: MZ Services weet hoe je de WOR gebruikt. Wij staan je graag bij met goed advies.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.