Zo waardevol is netwerken voor de OR

Door: Maarten Pieké

Maarten Pieké

De tentakels van een gezonde ondernemingsraad strekken zich niet alleen uit tot alle lagen van de organisatie, maar ook buiten het bedrijf. Een breed en sterk netwerk zorgt voor draagvlak, meer beïnvloedingsruimte en vernieuwende oplossingen. Maar we weten allemaal: een duurzaam netwerk gaat niet over één nacht ijs. Het kost tijd en energie om in gesprek te gaan en je gezicht te laten zien op netwerkbijeenkomsten. Waarom het de investering waard is, leg ik je graag uit.

Netwerken binnen de organisatie

Weet wat er speelt in jullie organisatie en je kunt onderbouwd advies geven, bijvoorbeeld aan de bestuurder. Praat met zowel de afdeling financiën, hr en de magazijnmedewerkers over het aanpassen van de werktijden. Dan is jullie boodschap een goede weerspiegeling van de organisatie op het moment dat je naar de bestuurder stapt met een voorstel. Afdelingen die niet vertegenwoordigd zijn in de OR zijn nog belangrijker om mee te blijven praten.

Stuit je tijdens een vrijmibo of bijeenkomst op collega’s met verrassende ideeën of veel kennis van het reilen en zeilen op bijvoorbeeld de verkoopafdeling? Laat weten dat ze zich verkiesbaar kunnen stellen voor de volgende OR-verkiezing. Zo zorgt netwerken uiteindelijk voor een nog bredere vertegenwoordiging in de OR.

Kennis delen

Als OR heb je te maken met beperkte tijd voor overleg en discussie. Daarbovenop komt wetgeving die steeds complexer wordt. En je krijgt als OR na elke verkiezing nieuwe aanwas waardoor je het gevoel kunt hebben dat je het wiel telkens opnieuw met elkaar moet uitvinden. Netwerken met andere OR’en biedt uitkomst. Zij lopen tegen dezelfde problemen waardoor jullie ervaringen kunnen delen en elkaar zo versterken.

Netwerken of nieuwe contacten leggen, doe je niet door alleen je visitekaartje af te geven of om hulp te vragen. Kom ook altijd iets brengen. Maak de toehoorder enthousiast voor wat jullie als OR voor elkaar boksen. Zo weten op den duur alle collega’s voor welke thema’s ze de OR kunnen benaderen. Je creëert draagvlak voor jullie ideeën en advies. Niet onbelangrijk: het clichébeeld van de OR die alleen maar de hakken in het zand zet en tegen besluiten aanschopt, gaat voor altijd de prullenbak in.

Extern netwerken

Hebben jullie weleens verder gekeken dan de muren van de organisatie? Mijn ervaring is dat OR’en met een goed extern netwerk vernieuwender, daadkrachtiger en innovatiever zijn. Ze gaan creatiever om met vraagstukken omdat ze andere inzichten op hebben gedaan. Netwerken kost tijd, maar levert draagvlak, actuele informatie en voldoende kennis op. Waardoor je vervolgens nog beter in staat bent om het belang van de hele onderneming te waarborgen.

Houd je kennis daarom op peil door eens met OR’en uit hele andere sectoren te praten. De branche is misschien anders maar de materie blijft hetzelfde. Staat het aanpassen van de pensioenregeling hoog op jullie agenda? Haal inspiratie uit de oplossing van de OR van dat ene miljoenenbedrijf. Of kijk eens hoe het bij de naastgelegen gemeente gedaan is. Vanuit MZ Services organiseren we samen met De Voort Advocaten en Mediators verschillende regionale platformen. Ook zijn we aangesloten bij het community platform voor ondernemingsraden: studiomz.nl. Hier kun je online allerlei vragen, discussies, inspiratie en kennis vinden van ondernemingsraden en medezeggenschapspecialisten uit heel Nederland.

Meer weten over lor.nu, het community platform voor ondernemingsraden? Je kunt gratis een maand lid worden, waarna je een persoonlijk gesprek hebt of je dit wilt overzetten naar een betaald lidmaatschap. 

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.