In gesprek met de achterban: Wieteke geeft tips

27 augustus 2019

Door: Wieteke Krol

Loopt de relatie met de bestuurder eindelijk op rolletjes, hoor je niets terug van de achterban. Het is een probleem dat veel OR’en bij mij neerleggen. Voor jullie gevoel hebben jullie alles al geprobeerd, maar toch is het nog niet gelukt om de achterban bij jullie werk te betrekken. Ik geef je 3 tips om de communicatie op te krikken. 

Tip 1. Neem initiatief

Zetten jullie de OR actief in the spotlight of verwacht je dat de achterban naar jullie toe komt? En nee, af en toe een nieuwsbrief waarin je droog wat feiten opsomt, is niet genoeg. Evenals een inloopuur waarbij collega’s binnen kunnen wandelen. Als jij het gesprek met de achterban wilt kickstarten, zul je drempels moeten verwijderen en zelf het initiatief moeten nemen. 

Tip 2. Maak jezelf zichtbaar

De zichtbaarheid vergroten kost aan de voorkant tijd en moeite, maar verdient zich dubbel en dwars terug. Bedenk een communicatieplan om jullie OR op de kaart te zetten. Vraag de ambtelijk secretaris hierbij om hulp, richt binnen de OR een pr-commissie in of verzamel in overleg met de bestuurder wat collega’s buiten de OR die het leuk vinden om te helpen. Als het eenmaal loopt kun je best wat gas terugnemen.

Tip 3. Geef het gesprek met de achterban een positieve vibe

Na het zoveelste bericht over een adviesaanvraag, is de achterban waarschijnlijk goed murw. Zorg daarom dat je hun aandacht steeds opnieuw pakt. Deel bijvoorbeeld ook dat jullie meedenken over de verbouwing die eraan komt en vraag om hun mening. Of plaats steeds een herkenbare strip over jullie kantoor of organisatie waar iedereen het bij de koffieautomaat over heeft.

Ook interesse in tips voor het gesprek met de bestuurder? Lees dan dit blog van Wieteke.

Zin om het gesprek met de achterban met hernieuwde energie aan te gaan? Onze secretaresse Desirée Eenkhoorn verzamelde hartstikke handige tools die je hierbij kunnen helpen.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.