Het nut van individuele coaching voor de OR-voorzitter

25 september 2019

Door: Susanty Nap

OR-werk is een tweede baan naast jouw reguliere werk. Zeker wanneer je in het dagelijks bestuur (DB) zit kan dat even wennen zijn. Je wordt voor de leeuwen gegooid. Ineens geef je leiding aan een groep of word je door veel collega’s benaderd als spokesman van de OR. Individuele coaching helpt je in het zadel of draagt bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Susanty Nap
Individuele coaching bestaat uit 3 tot 5 sessies, afhankelijk van jouw vraag. Ik stem de coachingsgesprekken een-op-een met jou af, maar zorg dat er in elk geval steeds een OR-vergadering tussen zit. Zo kun je het geleerde meteen in de praktijk brengen.

Voor beginnende OR-voorzitters

Als OR-lid wil je zorgvuldig met je tijd omgaan en iedere minuut effectief benutten. Zo kan de achterban nooit terugkoppelen dat er alleen maar vergaderd wordt, zonder resultaten te behalen. Maar wanneer je niet de juiste vergadertechnieken hiervoor beheerst, loop je het risico ineffectief te worden. Met nul behaalde doelstellingen als gevolg. 

Dat heeft overigens niets te maken met inzet. Veel voorzitters doen ontzettend hard hun best, maar hebben door een gebrek aan ervaring te weinig oog voor het proces. Tijdens individuele coaching is er honderd procent aandacht voor jou en kijken we samen naar wat je zou willen leren. 

Voor ervaren OR-voorzitters

Als OR-voorzitter ben je primus inter pares, oftewel leider onder de gelijken. Toch zorgt het grote verantwoordelijkheidsgevoel van voorzitters er soms voor dat er spanningen ontstaan. Het is een misvatting dat jij als chef OR alles moet weten. Sterker nog: delegeren is ook een kunst. 

De ondernemingsraad is als een voetbalelftal waarin iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft. En al die kwaliteiten tezamen vormen het team. Met individuele coaching leer ik je naar jezelf kijken en jouw voorzitterschap verder te ontwikkelen. 

Vol energie aan de slag

Wanneer je mijn hulp zoekt bij een probleem, staan we natuurlijk even stil bij de oorzaak. Vervolgens gaan we vooral oplossingsgericht aan de slag. Zo geeft elke coachingsessie je energie, frisse moed en nieuwe handvatten om het eens helemaal anders aan te gaan pakken. Waar mag ik jou bij helpen?

Individuele coaching is een mooie aanvulling wanneer je graag wat meer persoonlijke aandacht wilt dan je tijdens een training krijgt. Elk traject is maatwerk. Ik spar graag met je over wat er nodig is.

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.