MZ Services ondersteunt bij een bestuurlijke fusie

02 June 2016

MZ Services staat de BOR bij in elke stap van het proces van de bestuurlijke fusie.

MZ Services ondersteunt BOR Vijfheerenlanden bij bestuurlijke fusie

De gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik ondergaan een bestuurlijke fusie waarbij ook de provinciale indeling wijzigt. Per 1 januari 2018 wordt hierbij de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden gevormd. Het vormgeven van een herindeling is een complex en veelomvattend proces dat veel onderwerpen behandelt die direct in verband staan met het functioneren en de werkzaamheden van de medezeggenschap. MZ Services stond de net opgerichte BOR bij om hen te begeleiden en ondersteunen in dit traject. Vijfheerenlanden wordt een middelgrote gemeente van ongeveer 55.000 inwoners. De nieuwe bestuurlijke en ambtelijke organisatie kan betere kwaliteit van dienstverlening leveren aan haar inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Een bestuurlijke fusie betekent in de regel veel rompslomp voor gemeenten.

Procesbewaking

MZ Services is gespecialiseerd in het samenvoegingsproces dat bij een bestuurlijke fusie komt kijken. De lessen en leerpunten uit eerdere gemeentelijke fusie- en integratieprojecten die door MZ zijn begeleid dienen hierbij als leidraad. In het traject van BOR Vijfheerenlanden is de begeleiding erop gericht om het proces goed in de gaten te houden: verwachtingen delen en op elkaar afstemmen, delen van inhoudelijke en procesmatige standpunten, luisteren naar elkaar en een positieve beweging van alle betrokken partijen.

Honderd gemeentes

Het begeleiden van een BOR in een fusieproces is inhoudelijk en procesmatig zeer boeiend en uitdagend. Deze keer gaat het om een extra bijzondere bestuurlijke fusie. De BOR Vijfheerenlanden is de honderdste gemeente die we tot onze relaties mogen rekenen. Daar zijn we super trots op.[vc_cta_button call_text="MZ Services begeleidde al meer dan dertig bestuurlijke fusies en integratieprojecten. Wil je dat we ook jouw traject ondersteunen? " title="Neem contact op met onze specialisten" target="_self" color="btn-primary" icon="none" size="btn-large" position="cta_align_right" href="https://www.mzservices.nl/over-ons"]