De rol van jouw OR bij pensioen

12 januari 2017

Sinds 1 oktober 2016 is de rol van de OR bij pensioen kwesties uitgebreid. Je controleert met ons blog gemakkelijk of jouw OR instemmingsrecht heeft.

De ondernemingsraad kan sinds kort flink roet in het eten strooien als werkgevers de pensioenovereenkomst wijzigen. Bij luchtvaartmaatschappij KLM leidde een eenzijdige aanpassing van het pensioenfonds tot hevig verzet onder de werknemers. De rechter stelde de OR in haar gelijk en veegde de nieuwe overeenkomst van de baan. Bekijk wat de rol van jouw OR is bij pensioen.

Juich niet te vroeg

Ruim tachtig procent van de werknemers heeft ook na de wetswijziging nog weinig in te brengen. Wat de rol van jouw OR bij pensioen is, hangt vooral af van de pensioenuitvoerder binnen jouw bedrijf en wat de cao erover zegt. Houd in elk geval als stelregel aan dat wanneer de werkgever niets kan beslissen over de pensioenregeling, jij dat hoogstwaarschijnlijk ook niet hebt.

Check wat de rol van jouw OR bij pensioen is

Onderstaand schema legt uit wat de functie van jouw OR is bij pensioenzaken. Houd jouw pensioenregeling en cao bij de hand. Let er bovendien op dat het kan zijn dat er binnen één bedrijf meerdere overeenkomsten van toepassing kunnen zijn. Loop in dat geval alle pensioenregelingen door. Heb je instemmingsrecht? Zorg dan dat je snel een gesprek plant met de bestuurder om onnodig gedoe te voorkomen.

Loop het schema van de SER door

 

pensioenregeling-instemmingsrecht

Bron: www.ser.nl

×

Open inschrijving

MZ Services organiseert verschillende trainingen gebaseerd op open inschrijving. Dit is ideaal als slechts één of enkele OR-leden een training willen volgen. Bekijk onze trainingen hier.